Железара први тест за владу

Проблем Железаре у Смедереву, осим запослених у њој, може се одразити на још око 15.000 радника, каже лидер Савез самосталних синдиката Љубисав Орбовић и додаје да ће Железара бити једно од најважнијих питања за нову владу.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да фактички нема гаранција да ће радници железаре Смедерево од септембра почети да раде. Недавно је одлучено да се и друга пећ у железари стави на тихи ход, а да ће производња бити покренута од септембра.

"То је најавила влада у одласку, али прави разговори морају да буду настављени са новом владом", рекао је Орбовић у Дневнику РТС-а и додао да ће железара бити једно од најзначајнијих питања нове владе.

Орбовић наводи да је евидентно да постоје велики проблеми и да у овкм моменту нема ни купца ни јасног програма.

Љубисав Орбовић је навео да ће радници док Железара не почне рад користити годишње одморе, уколико их нису искористили или ће узимати 65 одсто од плате, што, како је оценио, није довољно за живот.

„Поента је да фабрика проради, да се обезбеде и сировине и тржишта и то није само питање радника и пословодства, већ је у овом тренутку неопходна помоћ државе", истиче Орбовић.

Зато ће железара, како наводи, бити прва тема разговора са новом владом. „То није само питање железаре, већ и комплетне металске индустрије и других грана које су повезане са метаслком индустријом. Проблем железаре ће се осликати на петнаестак хиљада људи", каже Орбовић.

Говорећи о односу синдиката према новој влади, Орбовић је истакао да ће се садашњи ставови странака које планирају да формурају владу не разликују од оних које су изнеле у разговорима са том синдикалном организацијом пре избора.

"Нема велике разлике и чини ми се да то иде у једном позитивном смеру", рекао је Орбовић и додао да ће нова влади имати подршку Синдиката ако се договоре о покретању привреде и ако не дође до смањења плата и пензија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво