Читај ми!

Без рецесије у Србији?

Од почетка године привреде Западног Балкана посустају, али пада и инфлација, поручује Европска комисија. Србија би, према анализи Комисије, могла ове године да има благи раст. Слично је и са другим земљама региона, а једини изузетак је Хрватска. Највећа бољка Србије незапосленост.

Европска комисија је оценила да је од почетка године дошло до посустајања привреда Западног Балкана, тако да је у Хрватској, Македонији и Србији забележен пад бруто домаћег производа од преко један одсто, уз сличне показатеље у Босни и Црној Гори, али је такође пала инфлација.

У подробној економској анализи, у који је агенција Бета имала увид, наведено да ова "поновна слабост у неким земљама на Западном Балкану може имати привремено обележје, будући да је одраз и погоршаних међународних прилика и стања у Европској унији, као и битног уплива
лоших зимских услова на производњу и извоз".

Наводи се да је у свим овим државама, осим Македоније, погоршан текући платни биланс, што је последица пада извоза и махом повећања увоза, а већини њих порасли су незапосленост и буџетски дефицит, упркос напорима да се скрешу трошкови.

Европска комисија указује на то да од оваквих кретања у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство снажно одудара раст БДП-а од 4,5 одсто на Исланду и раст БДП-а од 3,2 одсто у Турској.

У првом тромесечју је дошло до пада БДП-а у Србији од 1,3 одсто, исти је случај у Хрватској, а у Македонији је тај пад износио 1,4 постотка, а за остале земље Западног Балкана нису дати подаци.

Европска комисија процењује да ће у Србији током ове године доћи до извесног побољшања привредних активности, па би БДП требало да ипак порасте за 0,3 одсто, а у 2013. да достигне 1,9 процената.

Једино се за Хрватску поново предвиђа рецесија и пад БДП-а од 1,2 одсто у овој години, за Македонију раст од 1,7 одсто, за Црну Гору од незнатних 0,4 процента, а за Босну, Косово и Албанију нису дате процене.

Пад инфлације

У државама Западног Балкана на доле иду цене и инфлација, која је у Србији и Црној Гори порасла за 3,2 одсто у првом тромесечју ове у односу на прошлу годину, док је у Хрватској била 1,5, у Македонији 2,6, БиХ 2,4, на Косову 1,7, а у Албанији 1,1 одсто.

Најнеповољнија је ситуација са незапосленошћу, која је, изузев Албаније, доживела даљи скок у свим земљама, а процењује се да ће у Србији у овој години достићи 23,4 одсто до краја године.

Далеко највиша стопа оних који су без посла била је у Босни и Херцеговини, и то чак 44,1 одсто у првим месецима ове у поређењу са истим раздобљем прошле године, док је у Македонији стопа незапослености била 31,6 одсто, у Црној Гори 13,6 одсто, у Албанији
13,3 одсто, док за Косово нема података.

У економској анализи Комисије наводи се да је мањак у буџету Србије са минус 4,5 одсто у последњем кварталу прошле, повећан на 6,9 одсто у прва три месеца ове године, али би до краја 2012. требало да буде сведен на минус 5,3 одсто.

У Македонији је "циљани дефицит од 2,5 одсто БДП одржан", док је у Црној Гори са предвиђених 1,3 одсто морао да буде повећан на 2,3 одсто БДП-а. Буџетски дефицит је у првим месецима 2011. смањен у Хрватској, незнатно је порастао у БиХ и на Косову.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво