Читај ми!

Скупљи струја и гас

После врелог лета сачекаће нас највероватније скупљи енергенти. "Србијагас" и ЕПС, који гомилају губитке, најављују да ће званично затражити поскупљење струје и гаса. Одлука чека нову владу. Топлане сматрају да би цене грејања требало подићи 30 до 40 одсто.

На тропским температурама тешко је мислити о грејању, али се мора - јер куповина енергената за зиму много касни. Енергетска слика Србије је забрињавајућа, даљински системи, "Србијагас" и ЕПС гомилају губитке, а потрошачи све теже излазе на крај са рачунима. 

И Дирекција за робне резерве ових дана блокирала је рачуне топлана, јер неке нису платиле мазут ни из претпрошле године. Поскупљења грејања, гаса и струје су, кажу, неминовна.  

Топлане су прве тражиле поскупљење грејања. Неке су већ у јуну подигле цене за 10 одсто али то је мало. Према најновијој калкулацији требало би, кажу, 30 до 40 одсто. Дуг топлана за гас, мазут и кредите премашује 32 милијарде динара, а од потрошача потражују за трећину мање.  

Милован Лечић из Удружења топлана Србије каже да су обавезе биле веће у односу на потраживања, па се то намеће као озбиљан проблем.

"Превазилажење овог проблема је, пре свега, у отклањању диспаритерта цена енегената и цене грејања", истиче Лечић.

У складу са законом, "Србијагас" припрема захтев за поскупљење гаса или ће у противном, како кажу, морати да се задужују, а то је за предузеће неприхватљиво. Дуг потрошача премашује 70 милијарди динара.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже да не зна како ће то да наплате, а гас је тренутно 30 одсто јефтинији него што би требало да буде.

"Укупно гледано око паритета енергената на српском тржишту, укључујући ту и електричну енергију, то бити једно од крупних питања које чека нову владу. Јер водити социјалну политику на овакав начин да никоме озбиљно не помажете а при том државу много кошта је нешто што треба променити", рекао је Бајатовић.

Дуг за струју је још већи, око 90 милијарди динара. Ни поскупљење струје неће бити изненађење јер је више пута најављивано. И У ЕПС-у кажу да спремају захтев јер са садашњим ценама, нема инвестиција.

Генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић рекао је да ће се од 1. октобра примењивати нова методологије, према којој ће Регулаторна агенција за енергетику урадити калкулације за нове цене електричне енергије.

У Агенцији за енергетику кажу да је анализа цена велики посао и да чекају званичне захтеве од "Србијагаса" и ЕПС-а.

"Ако енергетски субјекти стварно докажу да су ти трошкови оправдани и да не могу без њих да функционишу агенција ће дати сагласност. Али претходно мора да постоји добра анализа и образложење за све те трошкове", рекао је Гордан Танић из Агенције за енергетику.

По свој прилици, после врелог лета сачекаће нас скупљи енергенати. О проценту поскупљења грејања одлучиће сваки град и општина за своју топлану. Цена струје и гаса, ипак ће зависити од сагласности Владе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара