Читај ми!

Мањи трошкови задуживања еврозоне

Европска централна банка снизила је кључну каматну стопу на нови историјски минимум. Циљ је да се подстакну посустали привредни раст и напредак у борби против дужничке кризе. Истовремено, међународни финансијски инспектори у Атини чешљају проблематичне грчке финансије.

Кључна каматна стопа еврозоне поново је, одлуком Европске централне банке, снижена са једног на 0,75 одсто. Тиме је учињен значајан уступак инвеститорима и финансијским тржиштима.

Разлог за то је опоравак светске и европске привреде, које су оптерећене великим државним дуговима.

Председник Европске централне банке Марио Драги каже да су се на основу редовне економске и монетарне анализе одлучили да смање кључну каматну стопу.

"Очекујемо да се у економијама еврозоне инфлација одржи близу два одсто, на средњи рок. Економски раст је и даље слаб, а неизвесност утиче на поверење тржишта'', истакао је Драги.

Смањење кључне каматне стопе за рефинансирање, за банке значи већу ликвидност и јефтиније кредите за предузећа и грађане.

У међувремену, међународни кредитори у Грчкој проверавају да ли је нова Влада на правом путу. Премијер Антонис Самарас обећава да ће најпре подстаћи масовну приватизацију, како би се наставила исплата другог пакета помоћи Атини, од 130 милијарди евра.

Професор Димитрис Сотиропулос са Факултета политичких наука у Атини објашњава да ће тројка пристати на одлагање спровођења реформи у Грчкој само ако грчка влада објасни да ће брзе реформе изазвати још већу кризу.

"Свака тачка споразума о помоћи о којој Атина жели нове преговоре кошта и захтева одобрење чланица еврозоне'', истиче Сотиропулос.

Два милиона незапослених, пета година рецесије, негативан привредни раст слика савремене Грчке.

Када је 2010. године Атина примила први пакет помоћи, на продају је понудила луке, аеродроме, олимпијске локалитете. Планове су, међутим, убрзо блокирали лобији и моћни синдикати, а одложила политичка неизвесност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара