Читај ми!

Спремна тужба против "Комико оила"

Смедерево судски тражи раскид уговора са компанијом "Комико оил" због тога што није плаћен закуп земљишта за изградњу рафинерије. Почетком наредне недеље јавни правобранилац поднеће тужбу суду у Смедереву. Инвеститор поручује да не одустаје од градње и да ће платити затезну камату за сваки дан кашњења.

Град Смедерево тражи раскид уговора са "Комико оилом" пошто су прошли сви законски рокови, а није плаћен закуп земљишта за градњу рафинерије нафте. Инвеститор и даље поручује да не одустаје од инвестиције. За аналитичаре је такав исход очекиван, јер "Комико" није дао никакве гаранције.

Град је рачунао на 652 милиона динара од закупа. Међутим, пошто уплате закупа земљишта нема ни после опомене, градоначелница каже да је закон јасан.

Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева каже да Град мора да се држи уговора који је изгласала Скупштина и од тога се неће одустати.

"Значи по истеку рока 'Комико оил' ће добити тужбу за раскид уговора", каже Аврамовићева.

Због економске кризе у "Комику" траже разумевање и понављају да ће платити затезну камату за сваки дан кашњења.

Радивоје Радивојевић, заменик директора "Комико оила" рекао је да траже разумевање у погледу кашњења.

"Мислим да кашњење не треба да буде узрок неког раздора између нас, града и државе. Важно је да је ово инвестиција која остаје у Србији", каже Радивојевић.

Према Радивојевићевим речима, нова рафинерија биће пуштена у рад средином 2015. године.

За, рецимо, само два месеца кашњења инвеститор би морао да плати 20 милиона динара камате. Ако у међувремену и измири обавезе, то не значи аутоматско повлачење тужбе.

"О томе да ли Уговор остаје на снази или не остаје може да одлучи само Скупштина", каже Јасна Аврамовић.

Аналитичари подсећају да светска пракса даје могућност да се за капиталне пројекте рок и продужи, за три па и шест месеци. Али, ако нема банкарске гарације на први позив, као што је случај са рафинеријом, не може се очекивати, кажу, да инвеститор и тада плати.

Економски аналитичар Махмут Бушатлија каже да ситуација показује да Смедерево као град није заштићен тим уговором од злоупотребе јер чињеница је да они сада морају да утуже да би дошли у посед земљишта које су "Комику" уступили и да покрију део трошкова које су имали око тога.

"То јасно указује да уговором није предвиђено, нити је Комико дао било какву гарацију за извршење посла", каже Бушатлија.

Подсећамо да је инвеститор на уговор о закупу чекао три године. За толико времена, од потписивања уговора обавезао се и да ће изградити рафинерију.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара