Читај ми!

Укинуто шест возова између Србије и Хрватске

Шест возова који саобраћају између Србије и Хрватске од 9. децембра биће обустављено. Хрватска железница тражи да железнице Србије, Републике Српске и БиХ допалате 677.000 евра како би воз Београд-Сарајево користио 87 километара хрватске пруге.

Хрватске железнице траже 677.000 евра годишње од железница Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине, да би воз између Београда и Сарајева могао, по новом реду вожње од 9. децембра, да користи 87 километара хрватске пруге, речено је данас Танјугу у Железници Србије.

Железнице Хрватске су најавиле да ће од новог реда вожње обуставити саобраћај 46 међународних железничких возова, што ће се одразити и на железнички саобраћај између Србије и Хрватске.

Директор Медија центра српске железнице Ненад Станисављевић рекао је  да ће од 10 возова који саобраћају између две државе, чак шест бити укинуто.

"Ових дана планирано је да се одржи састанак између представника железничких управа Србије, Хрватске и Словеније, на којем ће се разговарати о могућностима међународног саобраћаја у новом реду вожње, у складу са најавама Хрватских железница", рекао је Станисављевић.

Железнице Србије нису у могућности да обезбеде додатна финансијска средства са којима би учествовали у плаћању дела трошкова осталих возова који транзитирају мрежом хрватских пруга, па ће се у саобраћају између Србије и Хрватске по новом реду вожње наћи само два пара возова, за чији саобраћај се неће издвајати новчана средства.

Предлог Железница Србије је да у саобраћају остану по један дневни и ноћни воз.

Тако су Железнице Србије предложиле да у саобраћају, поред воза за Цирих (који ће сигурно саобраћати и по предлогу Хрватских железница) остане и још један пар возова између Београда и Филаха, али који саобраћа ноћу и то из Београда у 21.30 сати, а из Филаха у 19.25 (тај воз су Хрватске железни предложиле за укидање), док дневни пар возова (који су Хрватске железнице предложиле да саобраћа) у том случају не би ишао.

Према предлогу Хрватских железница, уколико заинтересоване железничке управе не обезбеде додатна финансијска средства за надокнаду за коришћење инфраструктуре у саобраћају неће бити возова између Београда и Сарајева (са поласком из Београда у 8.05 сати, а из Сарајева у 11.49), као и између Београда и Загреба (са поласком из Београда у 15.16, а из Загреба у 6.17 сати).

"Према нашим сазнањима, разлози за овакву најаву Хрватских железница су економске природе и пуне тржишне пословне орјентације", рекао је Станисављевић. Путнички превоз Хрватских железница је, према његовим речима, наведене линије проценио као нерентабилне и предложио њихово укидање.

Поједини од возова који су предложени за укидање могу остати у саобраћају, уколико се заинтересоване железничке управе сагласе са плаћањем трошкова вожње хрватским пругама - тзв. накнаде за приступ железничкој инфраструктури Хрватским железницама.

Он је рекао да су се Хрватске железнице одлучиле за овакве мере руковођене економским разлозима и финансијским питањима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара