Читај ми!

Рецепт за мању рупу у буџету

Банке у Србији од данас свакодневно достављају Пореској управи податке о уплаћеним порезима, доприносима и зарадама. На тај начин државна каса ће бити пунија за 45 милијарди динара, а сива економија смањена, кажу у Пореској управи.

Јавни приходи у Србији у првих шест месеци износе 293,6 милијарди динара и већи су од планираних за шест милијарди динара. Све дубљу рупу у буџету држава је решила да пресече законом који је предвиђа да банке Пореској управи свакодневно шаљу извештаје о уплати пореза и доприноса на плате. Од нове године предвиђена је и блокада рачуна послодавцу који не измирује те обавезе.

У Пореској управи верују да ће попут Македоније и Хрватске које имају сличне прописе, повећати буџетске приходе за трећину. Рачунају да ће тако државна каса бити пунија за 45 милијарди динара, а сива економија смањена.

Директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић каже да се овом мером штите запослени и да убудуће неће бити могуће да се исплати нето зарада без доприноса.

"Постоје јавна предузећа која нису измиривала обавезу пореза и доприноса што је процесуирано, а овим би требало дефинитивно да се стане на пут таквом поншању, јер убудуће неће бити могуће да се исплати нето зарада без припадајућих доприноса", рекао је Радосављевић.

Предузетници који запошљавају 700.000 радника сматрају да ће банке трошкове контроле платног промета пребацити на терет послодаваца и нису уверени да ће имати исти третман као јавни сектор.

"Ова мера државе ће практично значити да ће послодвци увести систем уравниловке, да ће смањити зараде на ниво минималне зараде да би могли да испуњавају своју обавезу плаћања пореза и доприноса а да ће послодавци можда разлику у зарадама можда исплаћивати на руке", каже Светлана Будимћевић из Уније послодваца Србије.

У банкама нема гужви, јер се извештаји достављају електронски.

"Наше очекивање је да ће већи притисак бити средином месеца и крајем месеца када већина послодаваца и врши исплате зарада и доприноса клијентима", каже Ивана Петровић из Фолкс банке.

Наредних шест месеци банке ће увести и нове софтвере, према којима ће порески обрасци имати бар код. Када верификује комплетну уплату, банка шаље обрасце Удружењу банака и Пореској управи која за неколико минута послодавцу оверава образац. У супротном, следи аутоматска блокада рачуна до испуњења обавеза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара