Читај ми!

Привреда чека политику

Од мера нове Владе и брзине којом буде спроводила економске рефроме, зависи да ли ће страни инвеститори отварати радна места у Србији, каже председник Америчке привредне коморе Милош Ђурковић. Једна од најбитнијих мера која чека владу јесте контрола буџетског дефицита, истиче Ђурковић.

Прва реакција страних инвеститора на вест да је Србија добила мандатара за састав владе била је позитивна, зато што је инвеститорима битно да се што пре успостави влада, да се настави са реформама како би економија могла да иде даље, каже за РТС председник Америчке привредне коморе Милош Ђурковић.

Од мера нове Владе и брзине којом буде спроводила економске рефроме, зависи да ли ће страни инвеститори отварати радна места у Србији, каже Ђурковић.

Говорећи у име удружења 160 страних компанија које су уложиле више од девет милијарди евра у Србију, Ђурковић је рекао да ће то бити сигнал и новим инвеститорима, који траже политичку и економску стабилност.

Америчка привредна комора је предложила мере које би кабинет Ивице Дачића одмах требало да спроведе, каже Ђурковић додајући да је предлог тих мера био спреман доста раније у ишчекивању вести о формирању владе.

Ђурковић објашњава да је реч о осам мера у домену фискалне политике и структурних реформи, међу којима су најбитније контрола буџетског дефицита, као ограничење и спречавање умножавања парафискалних намета.

"Изузетно је битна реформа државне администрације и завршетак реструктуисања и приватизације државних предузећа, као и унапређење система јавних набавки и повећање транспаретности приликом доношења економских закона", истиче Ђурковић.

Према његовим речима, те мере подразумевају и смањење административних оптерећења, модернизацију регулативе у области радних односа и ефикасно скраћење процеса добијања грађевинских дозвола.

Те мере би, како каже Ђурковић, требало, не само да доведу више инвеститора, него да постојећим инвеститорима, као и домаћим компанијама омогуће боље и ефикасније пословање.

Одговарајући на питање да ли је реално очекивати да стране компаније које послују у Србији ове године запошљавају нове раднике, Ђурковић је рекао да то зависи од глобалне економске ситуације, али и од нове владе и колико ће она брзо да спроводи започете економске реформе.

Говорећи о суздржаности страних инвеститора да од почетка године улажу у Србију, Ђурковић је рекао да они нису били суздржани због домаће економске и политичке ситуације.

"Најважније је да је то био један завршетак инвестиционих циклуса које су стране компаније радиле, нарочито у светлу светске економске кризе", рекао је Ђурковић.

Формирање владе и заузимање става по питању брзих економских реформи биће позитивно за долазак нових инвеститора, каже Ђурковић и додаје да је изузетно битно да постојећи инвеститори у земљи буду задовољни и да се брине о њима, јер су они најбоља препорука за нове инвеститоре који долазе.

Ђурковић је рекао и да су инвеститори врло осетљиви на економску и политичку стабилност земље.

"Ми смо предложили осам ствари које су веома важне да се одмах заврше и у том случају ако се влада буде држала стриктно реформских мера, мислим да ће страни инвеститори долазити, да ће постојећи инветитори ширити своје пословање овде", закључио је Ђурковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара