Читај ми!

"Нестле" улаже у Србију

Компанија "Нестле" најављује да ће уложити око пет милиона евра у модернизацију фабрике кулинарских производа у Сурчину. Радиће се и на развоју нових производа не само за српско већ и за тржиште ЕУ, каже директор "Нестлеа" за Србију и Црну Гору Ансгар Борнеман.

Директор "Нестлеа" за Србију и Црну Гору Ансгар Борнеман најавио је да ће та компанија инвестирати око пет милиона евра у модернизацију фабрике кулинарских производа у Сурчину.

"Током ове и наредне две године 'Нестле' ће у фабрику у Сурчину инвестирати више од 500 милиона динара у унапређење производних линија, заштиту животне средине и пословни простор", рекао је је Борнеман у интервјуу агенцији Бета.

Борнеман је подсетио да је "Нестле" званично преузео "Центропроизводову" фабрику зачина и кулинарских производа у децембру 2011. и додао да је циљ био да се фабрика у што краћем року усклади са "Нестлеовим" стандардима производње, безбедности на раду и заштите околине.

Од тада је број повреда на раду смањен за око 70 одсто, ефикасност производних линија повећана је на 85 одсто, а повећањем енергетске ефикасности смањене су потрошња струје за 10 одсто и воде за 50 одсто у односу на 2011. годину, истакао је директор "Нестлеа" у Србији.

Борнеман је нагласио да ће инвестиције у заштиту животне средине бити настављене и да ће до краја 2012. године бити уложено 100 милиона динара у постројење за прераду отпадне воде из фабрике, који ће омогућити да се потпуно чиста вода враћа у природу.

"План куповине Центропроизвода није био да се само преуземе фабрика и задржи на истом нивоу, већ да се пословање шири и да та фабрика постане стуб производње 'Нестлеових' кулинарских производа за тржишта Србије и региона", навео је Борнеман.

У току је анализа који би од "Нестле" брендова могли да се производе и у Србији, рекао је Борнеман и додао да су "неке одлуке већ донете" и да ће до краја године у Сурчину почети производња дела асортимана из "маги" портфолија.

Радиће се и на развоју нових производа не само за српско и регионално тржиште, већ и за Европску унију, најавио је Борнеман. Већ постоји и захтев из Саудијске Арабије да се велике количине производа за то тржиште производе у сурчинској фабрици, рекао је Борнеман, али још није могао да открије о којем производу је реч. 

Према речима Борнемана, "Нестле" тренутно у Србији има око 700 запослених, пошто се компанији придружило око 380 радника из "Центропроизвода".

Он је прецизирао да је "Нестле" од "Центропроизвода" преузео део пословања, производне погоне и зграде у Сурчину и "Ц" бренд, али није преузео компанију нити обавезе које та компанија има, као што су на пример пореска дуговања.

Борнеман је рекао да је "Нестле" отворен за ширење пословања са постојећим компанијама у Србији, али и за преузимање нових, ако се укаже добра прилика која се уклапа у стратешке планове компаније.

"Никада нећемо рећи не ако се појави добра прилика за преузимање која се уклапа у 'Нестле' портфолио и омогући даљи раст пословања у региону", навео је Борнеман и додао да "Нестле" Србију и регион види као покретача раста пословања у Европи.

"У Србији и јадранском региону се гаји култ хране и она има важнију улогу него у другим деловима Европе, због тога су Србија и регион за 'Нестле', као прехрамбену компанију, веома важан покретач раста", рекао је генерални директор "Нестлеа" за Србију и Црну Гору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се