Читај ми!

Опоравак комбината уз помоћ државе

У последњих 15 година многи пољопривредни комбинати, који су некада били веома успешни, нашли су се у стечају. Пре годину дана, Град Београд преузео је управљање ПКБ-ом који сада остварује добит. Можда би тако и други комбинати могли да нађу спас.

Воће из смедеревског "Годомина" јело се у целој бившој Југославији. У време бербе дневно су десетине трактора довозиле грожђе, а вина су се пила у Америци, Русији, Немачкој и другим земљама. Данас је, ипак, потпуно другачија слика.

Радница "Годомина" Светлана Ђорђевић каже да су објекти тог комбината већ почели да се руше, пошто нико није заинтересован да купи то предузеће.

Бивши директор "Годоминског подрума вина" Добрица Марковић истиче да је општина или држава требала да помогне да хладњачу узме удружење воћара.

"Тако би сав квалитетан род који дође у ту хладњачу могао да се сачува, лепо упакује и прода", објашњава Марковић.

Иако би читав регион имао користи од обнове "Годомина" новца у локалној каси нема.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић истиче да градске власти покушавају да обнове смедеревско виногорје, али да ће то бити веома тешко.

"Будућност је у малим винаријама и велике производње грожђа више нема", додаје Стојановић.

Слична судбина задесила је и књажевачки "Џервин", који је после неуспешних приватизација у стечају. Иако општина жели да га постави на ноге, сама то не може.

Председник СО Књажевац Дарко Живковић објашњава да су имовински односи веома компликовани и недефинисани пошто је у протеклом периоду део имовине отуђен.

"Такође, постоји велики проблем са неисплаћеним зарадама бивших радника. Неће бити било каквог комплетног решења без помоћи будуће републичке владе", каже Живковић.

У комбинату "Серво Михаљ" некада се производило све - од хлеба, меса, шећера до дувана. Радило је више од 30.000 људи. Данас је већина тих фабрика у стечају, а радници на бироу.

Момчило Николић из Регионалне привредне коморе Зрењанин оцењује да је тешко говорити у фази завршених приватизација о проналажењу заједничког економског интереса који би довео до укрупњавања и у којем би извршили повезивање примарних са прерадним капацитетима.

Да би га сачувала од пропадања држава је у "ПИК Бечеј" увела радни стечај. У последњих годину дана необрађивана земља узорана је и засејана. Обезбеђена је и храна за хиљаде грла стоке и милион евра за инвестиције.

Покрајински секретар за рад и запошљавање Мирослав Васин каже да „ПИК Бечеј" треба довести до стечајног поступка и онда кроз план реорганизације опоравити.

"Тада ћемо покушати да кроз конверзију потраживања "ПИК Бечеј" претворимо у компанију која ће бити већинском власништву државе, а онда би касније видели шта би радили са том компанијом", истиче Васин.

Србија од пољопривреде много очекује, па не чуди што у овом тренутку некадашњи гиганти од државе траже помоћ. Поготово, што се и на примеру ПКБ-а показало да се уз подршку, од губиташа стиже до успешног предузећа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се