Читај ми!

Жежељев мост, важан европски пројекат

Изградња новог Жежељевог моста у Новом Саду један је од најважнијих саобраћајних пројеката у Европи, рекао европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан. Нови Жежељев мост по својој конструкцији биће један од модерних грађевинских конструкција.

Европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан изјавио је у Новом Саду да је изградња новог Жежељевог моста у том граду један од најважнијих саобраћајних пројеката у Европи.

Хан је приликом обиласка градилишта будућег моста, чију изградњу Европска унија помаже са 26 милиона евра, рекао да је јако срећан што ће овај мост ускоро бити повезан и са аутопутем.

"Мостови су обично симбол јер повезују људе, а самим тим имамо услове за боље разумевање које је предуслов за мирно друштво. Зато  сам веома поносан на изградњу овог моста и кофинансирање од стране ЕУ јер је он симбол који показује какав ће фактор бити Србија у будућности ЕУ", рекао је Хан.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да изградња новог Жежељевог моста говори о томе колико је Србији важно интегрисање у европску породицу народа.

"Ми овај мост финансирамо партнерски, ЕУ са једне, а Град Нови Сад и Покрајина са друге стране. Истовремено овај мост нас спаја са земљама ЕУ јер ће он на себи носити део железничког коридора 10 и спајати тај коридор", рекао је Пајтић.

Пајтић је додао и да изградња моста има велики и привредни значај, не само за грађане Новог Сада, него и Војводине и Србије, јер ће растеретити саобраћај и повезати железнички саобраћај у земљи.

"Овај мост је у инфраструктурном смислу један од наших највећих подухвата у протеклих неколико деценија", рекао је Пајтић.

Пре обиласка моста, делегација ЕУ у Србији предвођена шефом Венсаном Дежером посетила је Универзитет у Новом Саду, где је обишла завршне радове на изградњи Научно-технолошког парка.

Нови Жежељев мост налази се надомак монтажно-демонтажног моста и по својој конструкцији биће један од модерних грађевинских конструкција.

У дужини од 474 метра, ширини већој од 30 метара, са две пешачко-бициклистичке стазе и две друмске и железничке саобраћајнице биће већи и дужи од моста Слободе.

Стари Жежељев мост срушен је током НАТО бомбардовања Србије 1999. године, када су срушена и два преостала моста преко Дунава у Новом Саду.

Влада Војводине и локална самоуправа града Новог Сада инвестираће у овај пројекат 12 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се