Читај ми!

Нови план за спас евра

Брисел ће имати много већа овлашћења над националним буџетским политикама уколико прође нови план за спас евра, који су представили највиши званичници ЕУ.

Званичници Европске уније представили су план за спасавање еврозоне према коме би Брисел имао много већа овлашћења над националним буџетским политикама.

План, који је објављен на вебсајту Европског савета, саставили су председници Савета Херман ван Ромпеј, Европске комисије Жозе Мануел Барозо, Еврогрупе Жан-Клод Јункер и Европске централне банке Марио Драги.

"Веће удруживање у доношењу одлука о буџету и ефикасни механизми за спречавање и исправљане неодрживих фискалних политика у свакој држави чланици од суштинске је важности", наводи се у извештају који ће бити разматран на самиту ЕУ у четвртак и петак.

Тиме би, додаје се у извештају, горње границе за годишњи буџетски дефицит и јавни дуг појединачних чланица могле да буде заједнички договаране. Ако земља не би поштовала буџетска правила, могле би да се захтевају промене на нивоу еврозоне.

Планом је предвиђено и стварање банкарске уније са једним центром власти који би обезбеђивао банкарске депозите и имао овлашћења да затвори или директно докапитализује банке, уз помоћ европског фонда за зајмове. Отварање канцеларије за европске финансије која би контролисала централни буџет и надгледала националне буџете такође је део плана.

Барозо је рекао да непредузимање никаквих мера није опција и да је "велики скок напред сада неопходан". Он је истакао да план представља "одлучујући моменат за европску интеграцију", пренео је Би-Би-Си. Водећи принцип је, према његовим речима, да "већа солидарност и већа одговорност морају да иду заједно".

Ван Ромпеј је понудио да направи "посебну и временски ограничен план за постизање праве економске и монетарне уније".

Предлог изгледа има за циљ да охрабри Немачку да прихвати већу фискалну интеграцију, као што су заједничке еврообвезнице, које смањују ризик да појединачне земље траже зајам, преносе АП.

Многе владе изван еврозоне позивале су на издавање еврообвезница, које би омогућиле земљама које нису у ситуацији да позајме новац по комерцијалним условима да то учине по ниским каматним стопама.

Немачка се, међутим, противи тој идеји, јер би државе могле да добију јефтиније зајмове, а она би могла да буде изложена већим трошковима, осим у случају веће фискалне уније и европске контроле националних буџета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво