Читај ми!

Снижен рејтинг шпанских банака

Пошто је званични Мадрид затражио финансијску помоћ за спас посрнулог банкарског сектора, снижен рејтинг 28 шпанских банака. Рејтинг снижен због ризика од кредита везаних за некретнине, навела бонитетна агенција "Мудис".

Шпанија је претрпела нови ударац снижењем рејтинга 28 својих банака, само неколико сати након што је званични Мадрид затражио финансијску помоћ од еврозоне за спасавање свог посрнулог банкарског сектора.

Бонитетна агенција "Мудис" је саопштила да је снизила кредитне рејтинге шпанских банака због њихове изложености ризику од комерцијалних кредита у сектору некретнина, додајући да је тој одлуци допринело и снижење рејтинга саме Шпаније, пренела је агенција АФП.

Снижен рејтинг те земље "не само да утиче на способност владе да подржи банке, него и на кредитне профиле самих банака", саопштио је "Мудис", наводећи да ипак "има позитивно мишљење о мерама подршке које влада у Мадриду уводи да би помогла шпански банкарски систем у целини".

Консултанти које је ангажовао званични Мадрид су проценили да је банкама, оптерећенима огромним, олако одобреним кредитима које клијенти не могу да врате након што се сектор некретнина нагло урушио 2008. године, потребно до 62 милијарде евра капитала. Министри финансија еврозоне су шпанским банкама обећали до 100 милијарди евра.

Захтев Мадрида за помоћ је дошао у кључном тренутку кризе у еврозони, након што су трошкови задуживања Шпаније и Италије нагло порасли и проузроковали забринутост за опстанак европске монетарне уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво