Читај ми!

Касне исплате из буџета?

Национална служба за запошљавање саопштила да ће каснити исплата средстава за активне мере запошљавања, јер за ту ставку у буџету тренутно нема средстава. Управа за Трезор демантује да исплате касне и тврде да се ради о "поштовању месечне динамике исплате".

Национална служба за запошљавање (НСЗ) саопштила је да ће у наредном периоду каснити исплата средстава корисницима "активних мера запошљавања", јер Трезор није пренео средства из буџета на НСЗ.

"Према информацијама које смо добили из Трезора, тренутно нема средстава у буџету да би се извршили преноси Националној служби за запошљавање. Последњи пренос средстава из буџета био је 4. јуна 2012. године", наведено је у саопштењу.

Средства за финансирање активних мера политике запошљавања, односно средства за исплате зарада незапосленима ангажованим на јавним радовима, програмима стручне праксе, обукама, али и осталим мерама НСЗ, исплаћују се из буџета Републике Србије.

НСЗ доставља захтев Трезору, а Трезор потребна средства пребацује дирекцији НСЗ која их у року од 48 сати преко својих филијала исплаћује крајњим корисницима.

У овом тренутку НСЗ потражује од Трезора 314 милиона динара.

Од тога је 90 одсто намењено зарадама ангажованим особама и то 90 милиона за јавне радове, 143 милиона за програме додатног образовања, 53 милиона за програме запошљавања, 17 милиона за локалне акционе планове запошљавања, три милиона за програм "Друга шанса, 663.000 за програм обука и 211.000 за сајмове запошљавања.

НСЗ се извињава свим корисницима због настале ситуације за коју не може сносити кривицу.

Управа за трезор саопштила је да, када је у питању исплата средстава неким корисницима Националне службе за запошљавање, није реч о кашњењу већ о поштовању месечне динамике трошења средстава предвиђених буџетом.

Како објашњавају из Управе трезора, НСЗ за активне мере запошљавања има буџет од 3,4 милијарде динара, а до сада су потрошили 1,8 милијарду, што је више од половине годишње апропријације.

Такође, није тачно да је Трезор дао информацију да тренутно нема средстава у буџету, пошто на рачунима Трезора тренутно има преко 30 милијарди динара, а захтев НСЗ представља 1 одсто тог износа, кажу у Управи за трезор.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво