Читај ми!

Оптимизам због Грчке, опрез због Шпаније

Због очекивања да ће грчки бирачи у недељу гласати за коалицију која жели да задржи евро и настави програм помоћи ЕУ и ММФ-а, акције атинске берзе скочиле су за више од 10 одсто. Агенција "Мудис" снизила кредитни рејтинг Шпаније за три, а Кипра за два степена.

Акције атинске берзе скочиле су за више од 10 одсто, због раста акција банака. То је последица очекивања инвеститора да ће грчки бирачи у недељу гласати за коалицију која жели да задржи евро и која ће бити спремна да настави примену програма помоћи Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Банкарски индекс атинске берзе скочио је за чак 23 одсто. Аналитичари сматрају да су акције порасле због комбинације раширених гласина да у предизборним анкетама води проевропска странка Нова демократија и чињенице да је берза већ неко време под интензивним притиском.

Акције четири највеће домаће банке – "Националне банке Грчке", "Пиреус банке", "Еуробанке" и "Алфа банке", које су недавно примиле 18 милијарди евра за докапитализацију после масовног отписа јавног дуга властима у Атини, појединачно су скочиле за више од 25 одсто.

Из неких земаља, међутим, стижу и лоше вести. Бонитетна агенција "Мудис" снизила је кредитни рејтинг Шпаније за три степена, уз прогнозу могућег даљег снижења. Исто је прошле недеље учинила и агенција "Фич".

Власти Кипра саопштиле су да су изненађене да је бонитетна агенција "Мудис" снизила рејтинг те земље само три дана пре парламентарних избора у Грчкој и око две недеље уочи истека рока за окончање докапитализације банака, у време када Република Кипар разматра све могуће опције.

Агенција "Мудис" снизила је кредитни рејтинг Кипра за два степена, због уске повезаности те земље са Грчком и растом вероватноће да ће званична Атина напустити еврозону.

Истовремено, о кризи у еврозони у Риму су разговарали француски председник Франсоа Оланд и италијански премијер Марио Монти. Они су се сложили да су Европи потребни механизми који могу да подрже банке и земље подложне шпекулацијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије