Читај ми!

Предлог мера економске политике

Раст БДП-a од пет одсто годишње, раст инвестиција, спровођење структурних реформи које би омогућиле одрживи ниво запослености, смањиле неликвидност и повећање конкурентности привреде, предвиђа програм економских мера Привредне коморе Србије.

Привредна комора Србије предложила је нове мере економске политике од 2012. до 2016. године, које обухватају раст бруто домаћег производа (БДП) од пет одсто годишње, јер се показало да актуелни модел развоја не даје резултате и да је потребан нови.

Програм предвиђа и раст инвестиција, спровођење структурних реформи које би омогућиле одрживи ниво запослености, смањиле неликвидност и повећање конкурентности привреде.

На седници Управног одбора, потпредседник ПКС Видосава Џагић оценила је да је ревидирање процене раста до краја године, успоравање индустријске производње и извоза, пад покривености увоза извозом и раст дефицита спољне трговине показало да актуелни модел развоја не даје резултате и да је потребан нови.

Модел економске политике 2012 - 2016, који ће бити упућен новој Влади Србије има задатак да отклони кључне диспаритете у српској економији, навела је Џагић и подсетила да је 1989. године сваки трећи динар у БДП Србије долазио од индустрије, а данас је то сваки седми, јер је домаћа привреда неконкурентна.

Морају се смањити парафискални намети, који оптерећују привреду земље са 4,2 одсто БДП-а, инспекцијске службе учинити ефикаснијим, смањити непотребне административне процедуре, посебно у издавању грађевинских дозвола и повећати ефикасност правосудних процедура, навела је Џагић.

Прошле године плаћено је око 570 евра парафискалних намета по једном запосленом што је веома високо и то треба смањити, указала је потпредседница ПКС.

Мора се смањити јавна потрошња, спровести пореске реформе, посебно смањити порезе на личне дохотке и спровести пензионе реформе, са циљем да се ПИО фонд не наслања само на буџет, већ да се финансира и од сопствених прихода, рекла је Џагић.

Предлог економске политике 2012 - 2016 указује и на неефикасност садашње монетарне политике, који подразумева вођење пливајућег али предвидивог курса динара, уз контролу инфлације, казала је Џагић.

Стопа незапослености од 23,7 одсто је веома висока и одговарајућом пореском политиком треба стимулисати веће запошљавање, казала је она и додала да имајући у виду да је највећи број незапослених са средњом стручном спремом мора се мењати образовни систем Србије јер је неадекватан потребама привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије