Читај ми!

Чвршће везе, јачи евро

Европа мора бити чвршће повезана и од тога се не може побећи, рекла Ангела Меркел у Бундестагу. Морамо прекинути зачарани круг упадања у нове дугове, не можемо дуговима да финансирамо раст, нагласила је немачка канцеларка.

Немачки канцелар Ангела Меркел сматра да Европа мора бити чвршће политички повезана. Према њеним речима, то је болан и "херкуловски" тежак задатак, али од њега се не може побећи.

У обраћању немачком парламенту, Меркелова је рекла да ће криза еврозоне и улога Немачке у њој вероватно доминарати предстојећим самитом Групе 20 најразвијенијих земаља света следеће недеље у Мексику, на коме ће се раправљати о стању светске економије.

"Наша земља ће се наћи у центру пажње и то је чињеница. Све очи сада су упрте у Немачку зато смо смо највећа европска економија и највећи извозник", рекла је Ангела Меркел.

Меркелова тврди да ће наставити да брани став Немачке, према коме се само комбинацијом фискалне дисциплине и реформи може успешно превазићи криза и остварити повратак на одрживи раст.

"Морамо прекинути зачарани круг упадања у нове дугове. Не можемо дуговима да финансирамо раст", каже Ангела Меркел.

Немачка, главни финансијер еврозоне, предложила је спровођење структуралних реформи, а очекује се да ће се на предстојећем самиту лидера Европске уније крајем јуна у Бриселу поново сукобити са Француском око тога који су најбољи начини за решавање проблема кризе у монетарном блоку.

Немачка се првенствено залаже за фискалну дисциплину, док нови председник Француске Франсоа Оланд предност даје мерама за подстицање економског раста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије