Читај ми!

Тражња за субвенционисаним кредитима

Привремено обустављено субвенционисање кредита за унапређење енергетске ефикасности и куповину станова јер је потрошен новац у буџету за ту намену. За кредите се пријавио велики број грађана.

Министарство животне средине, рударства и просторног планирања саопштило је да је привремено обустављно субвенционисање кредита за унапређење енергетске ефикасности и куповину станова јер је потрошен новац опредељен за те намене у републичком буџету за 2012. годину.

Најављено је да ће субвенсионисање тих кредита бити настављено после формирања нове владе, односно усвајања ребаланса буџета.

"За субвенционисање енергетску ефикасност приватних објеката било је обезбеђено 300 милиона динара, али су због великог интересовања грађана и одобрених кредита за велики број објеката, средства утрошена и програм субвенционисања тих кредита је привремено
обустављен", пише у саопштењу Министарства.

Одобравање кредита грађанима за енергетску ефикасност почело је крајем маја, а уговор је потписан са 12 банака. До сада је одобрено више од 3.000 кредита и то најчешће за спољну изолацију и замену спољне столарије.

Од милијарду динара динара одобрених за унапређење енергетске ефикасности у објектима јавне намене, реализовано је 92 пројекта.

Највише тих кредита одобрено је за објекте образовних установа, 51 пројекат, девет предшколских установа, девет здравствених установа, седам објеката културе, једна спортска и једна установа социјалне заштите.

За пројекте у Војводини одобрено је 284,9 милиона динара, у Београду 183,3 милиона динара и 532,7 милиона у остатку Србије.

Према извештају Националне корпорације за осигурање стамбених кредита о спровођењу Уредбе о мерама подршке грађевинској индустрији кроз дугорочно стамбено кредитирање у 2012. години, од укупно 1.146 примљених захтева за субвенционисане кредите, одобрено је 1.061, а реализовано 373 кредита.

"Додатна средства која ће омогућити наставак програма унапређења енергетске ефикасности обезбеђена су преко Фонда за заштиту животне средине, а њихово коришћење ће бити могуће након формирања нове владе. Додатна средства биће обезбеђена и за програм субвенционисања стамбених кредита", најавило је Министарство животне средине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије