Читај ми!

Србија без шпанске грознице

Проблеме у Шпанији Србија неће директно осетити, пре свега због мале трговинске размене и због тога што у Србији не послују шпанске банке, кажу економисти.

Расплет теленовеле о кризи јавног дуга еврозоне неће се десити ни у овој епизоди у којој је главни актер Шпанија. Кредитом од 100 милијарди евра Европа, кажу економисти, само тренутно гаси локални пожар.

Међутим, проблеме у Шпанији Србија неће директно осетити, пре свега због мале трговинске размене и зато што у Србији не послују шпанске банке, кажу економисти.

Економиста Иван Николић истиче да су мере које примењује европска Централна банка неконвенционалне. Према његовим речима, било је контроверзи, да ли су добре или не, али су се алтеранативе сузиле.

"Бојим се да је то једини пут којим купују време до коначног расплета кризе. Да није тога могли бисмо очекивати потпуни крах еврозоне", наводи Николић.

Економиста Марко Маловић каже да је шпанска привреда велика и јасно је да би њен евентуални пад могао да значи озбиљан ударац за зону евра.

Ударац шпанске кризе Србија, са својим проблемима, вероватно неће ни осетити.

Николић наводи да у Србији нема шпанских банака и да би много већи проблем могао настати након наредних избора у Грчкој.

Према његовим речима, поремећаји би били индиректни преко поремећаја у еврозони.

"Некакву директну везу са Србијом не видим. Ово је један проблем с којим се еврозона није изборила, који расте и према коме се још увек не заузима прави курс", сматра Маловић.

Како је рекао, што тај проблем буде више растао и ако се решава на погрешан начин, вести које нас очекују биће лошије.

Чекајући коначни расплет кризе еврозоне, сада су најгласнији порески обвезници бољестојећих земаља, као што су Немачка или Велика Британија, јер они не би више, како кажу, да плаћају туђе грешке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара