Читај ми!

Шошкић: Охрабрити инвеститоре

Стабилизација динара зависиће од информација које Србија буде слала у свет инвестиционој јавности, рекао гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић у емисији "Око". Шошкић истиче да је међународним инвеститорима потребно охрабрење.

Србија мора инвестиционој јавности да пошаље вести охрабрења, како би се стабилизовале економске прилике, рекао је гостујући у емисији Око гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

(Снимак Ока можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)  

"Кључно је да се фомира влада која је одлучна да доведе у склад приходе и расходе и за ову годину и за наредне године и да одмах позове Међународни монетарни фонд да учини што је неопходно да се успостави позитивна ревизија аранжмана", рекао је Шошкић.

Шошкић је уверен да би такво понашање смањило неповерење према Србији које се, како каже, развило последњих месеци на страни инвестиционе јавности и да би то онда сигурно утицало и на стабилизацију на девизном тржишту и кретање цене јавног дуга.

"За мале земље каква је Србија важно је да у континуитету шаљу информације које говоре о њиховој макроекономској стабилности, због чега је важно постојање извршне власти и парламента који могу да доносе реформске мере", нагласио је Шошкић.

Према његовим речима, добро би било да нама није потребан ММФ, али, како је рекао, ми, нажалост, још нисмо финансијски стабилна земља и нама је потребна њихова помоћ.

Гувернер Шошкић верује да ће се инфлација крајем ове године кретати око горње границе циља, односно око шест одсто и да ће до краја године постојати притисци на раст инфлације, што због раста цена, али и због утицаја курса.

Повећање ПДВ-а, оцењује, не би имало превелики утицај на инфлацију.

"Ако подигнете порез порашће и цене. То је једнократни утицај на инфлацију и мислим да то неће имати велики ефекат", објаснио је Шошкић.

Гувернер наглашава да за Србију не би био добар фиксни курс, јер нема довољно уређене јавне финансије и континуирани прилив новца, а постоји и јаз између увоза и извоза.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара