Читај ми!

Акцизе остају исте, превоз поскупљује

Због високих акциза на гориво, превозници најавили веће цене карата у јавном превозу. Нема законског основа да се ГСП-у умањи акциза на деривате нафте, одговорило Министарство финасија на захтев Драгана Ђиласа да се том предузећу умање акцизе за гориво.

Акцизе и скупо гориво оптрећују све превознике, што ће утицати и на цену карата у јавном превозу.

Министарство финасија обавестило је градоначелника Београда Драгана Ђиласа да постојећи прописи не дозвољавају умањење акциза на деривате нафте за појединачне кориснике.

Постојећом регулативом није прописана могућност умањења износа акцизе на деривате нафте за поједине кориснике деривата, саопштило је Министарство финансија.

Влада у техничком капацитету, како је наведено у допису Министарства финанасија, нема мандат да се изјашњава о политичком ставу да се мења Закон о акцизама.

У ЕУ превозници повлашћени

У земљама Европске уније акцизе се разликују у зависности од тога за шта се гориво користи. Конкретно, јавни превоз плаћа знатно нижу акцизу или је потпуно ослобођен те дажбине.

Да би се тај систем применио и код нас треба потпуно променити акцизну политику. И стручњаци кажу да не постоји пракса укидања акциза по територијалном принципу.

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић каже да би било могуће да се акцизе смање за врсту делатности за коју се користи гориво. "Ипак, то подразумева комплетну законску процедуру од предлога до усвајања у Скупштини. Такву повластицу онда имали би и грађани Ниша, Крагујевца, Новог Сада", напоменуо је Вујанић.

Грађани се и сад жале на скупо гориво и цене превоза. Примера ради, повратна карта од Врања до Београда је скоро 3.500, а из Ваљева 1.500. Београд није усамљен у том захтеву.

Ауто-превозник из Ваљева Зоран Тодорчевић сматра да је извесно да ће сви градови и општине ускоро морати да размишљају о повећању цена, с обзиром на то да цене енергената расту и да динар губи на вредности.

Исту муку имају и они који превозе робу. Још од прошле године траже да им се враћа трећина новца од акциза на гориво, јер, како истичу, земље у окружењу већ дају такве олакшице.

"Ја бих навео да је нама веома тешко да се боримо са међународном конкуренцијом, са превозницима из окружења којима своје државе враћају акцизу, који износи од 10 до 15 евроценти по литру", поручује Мирослав Николић из Удружења за међународни транспорт.

Ове године планирано је да се у државну касу од акциза на гориво слије 93,1 милијарда динара. То је 12,4 одсто укупног буџетског прихода.

Због пада промета прилив је по том основу у првих пет месеци мањи за 13,1 одсто у поређењу са истим периодиом прошле године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара