Читај ми!

Србији не прети банкрот

Све обавезе редовно се измирују, Србији не прети банкрот нити криза јавног дуга, тврде из Министарства финансија. Да јавне финансије неће пресушити слажу се и економисти, али упозоравају да нова влада мора да настави преговоре с ММФ-ом што пре.

Да ли новац у Србији постаје најтеже доступан ресурс. После тврдњи лидера УРС-а да је трезор празан и да нема пара чак ни за покретање производње "Фијатових" аутомобила у Крагујевцу, надлежни уверавају да је "Фијат" сувише значајна инвестиција да би се држава играла са судбином те фирме.

То потврђује и прошлонедељна уплата из буџета "Фијату" од 10 милиона евра на име текућих обавеза. Без проблема је исплаћена и овогодишња рата од 200 милиона евра девизним штедишама.

Државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић каже да је економска ситуација у земљи озбиљна и условљена кризом у Европској унији због чега је ревидиран раст за ову годину са 1,5 на 0,5 одсто.

"Међутим, нема говора да нам прети банкрот или криза јавног дуга. Србија је и даље међу ниже задуженим земљама у Европи, имамо макроекономску стабилност и, да подсетим, рејтинг земље је у претходне две године повећан, а затим и потврђен", каже Никезић.

Да јавне финансије неће пресушити слажу се и економисти, али упозоравају да нова влада мора што пре да настави преговоре с ММФ-ом. У тој институцији нам је на располагању милијарда евра за јачање девизних резерви.

Економски консултант Владимир Круљ каже да се мора водити рачуна да кредитни рејтинг који тренутно Србија има и остане.

"У супротном, и ако желимо да рефинансирамо наше обавезе, што није најбоље решење имајући у обзир да би се опет задуживали, то не можемо да урадимо са лошим кредитним рејтингом који би нам отежао ствар још више", каже Круљ.

Штедња и нови порези 

Нова Влада мораће уз штедњу да уводи и нове порезе – кризни порез на финансијске трансакције или већи порез на додату вредност.

"Свако повећање пореске стопе утиче на избегавање пореза, али и на инфлацију, а то може довести у опасност смањење пореских прихода", каже Андрија Јовичић, порески саветник.

Према Јовчићевим речима, ако то буде праћено одговарајућом активношћу пореских органа који треба да обезбеде да се попуњава пореска благајна, то би био један од бољих потеза нове владе.

У Министарству финансија сматрају да су мере Централне банке за стабилизацију курса динара и цена добре како би јавне финансије биле одрживе и у данима док чекамо формирање нове Владе.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара