Читај ми!

ЕУ помаже Шпанији

Спремни смо да дамо Шпанији до 100 милијарди евра, саопштили министри финанасија еврозоне пошто је шпански министар Луис де Гиндос најавио да ће затражити помоћ за спас банкарског сектора те земље.

Министри финансија 17 земаља које користе евро саопштили су да су спремни да Шпанији дају помоћ у износу до 100 милијарди евра у циљу спасавања шпанског банкарског сектора. Тиме су прихватлили захтев њиховог шпанског колеге Луиса де Гиндоса да се помогне посрнулим банкама у тој земљи.

Како се иситиче у саопштењу еврогрупе, тај новац могао би да дође из европских фондова намењених тој сврси и да би коначан износ помоћи могао да буде одређен након процене коју Шпанија спроводи.

У саопштењу се каже да би тај зајам требало да укључи и тренутне потребе Шпаније.

Новац ће ићи директно у фонд који је установила Шпанија за докапитализацију банкарског сектора, али ће влада на крају бити одговорна за тај зајам.

Министар финансија Немачке Волфганг Шојбле поздравио је договор између Мадрида и министара еврозоне да се помогне шпанском банкарском систему.

"Поздрављам, као и моје друге европске колеге, решеност шпанске владе да докапитализује банке кроз европске фондове уз одређене услове", рекао је Шојбле.

Одлуку Шпаније да затражи помоћ поздравила је и директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард рекла је да је глобални кредитор спреман да помогне у надгледању испомоћи еврозоне шпанским банкама, и истакла да изгледа да је сума планиране помоћи сасвим довољна.

Према њеним речима, план еврозоне да помогне Шпанији са сумом до 100 милијарди евра, у складу је са проценама ММФ-а о величини капитала потребног шпанским банкама и треба да омогући основу да ће финансијске потребе шпанског банкарског система у потпуности бити испуњене.

Шпански министар финансија Луис де Гиндос рекао је раније да ће та земља затражити од Европске уније финансијска средства за спасавање свог банкарског сектора.

Гиндос је, након телефонске конференције са министрима финансија еврозоне, рекао да је Шпанија "саопштила своју намеру да затражи европску помоћ за докапитализацију оних банака којима је то потребно".

Према његовим речима, та помоћ ће ићи у банкарски сектор под условом да се за то од Шпаније не траже нове строге мере штедње везане за привреду уопште.

Гиндос није није прецизирао колико би та помоћ могла да износи, наводећи да ће тек кад добије независну процену о стању банкарског сектора у земљи, моћи да изађе са конкретним износом.

Шпански министар је навео да би максималан износ која би Шпанија тражила за банкарски сектор био око 100 милијарди евра и то је, како је рекао, износ који "не може нико да доводи у питање".

После Грчке, Португала и Ирске, Шпанија је четврта привреда еврозоне која је стала под европски финансијски кишобран.

Одлука уследила је дан пошто је америчка бонитетна агенција Фич, због продубљене рецесије и све већих трошкова задуживања снизила Шпанији кредитни рејтинг за три степена, уз негативну прогнозу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара