Читај ми!

Замрзавање плата и пензија на леду?

Србија може да преброди кризу само уз сет економских мера којима би се обезбедила додатна милијарда евра у државној каси, сматрају економисти. Политичари кажу да од коалиционог договора зависи шта ће бити урађено. Предлог да се пензије и плате ставе на лед, не прихватају радо.

Без пакета економских мера којима би се ове и наредне године обезбедила додатна милијарда евра у државној каси, Србија не може да преброди кризу, кажу економисти. Упућени тврде да су управо то питања око којих се ломе копља у преговирима о новој влади.

Сигнал за узбуну стручњаци су дали, а политичари кажу - од коалиционог договора зависи шта ће бити урађено. Предлог да се пензије и плате ставе на лед, не прихватају радо.

Божидар Ђелић из Демократске странке каже да је опредељење те странке да се пронађу уштеде које неће бити на терет грађана, већ оних унутар државног апарата, јер су плате у јавном сектору 40 одсто веће од плата у приватном сектору.

"Што се тиче пензионера, било каква акција мора заштити и оне минималне пензије", рекао је Ђелић.

"Онај ко нема довољно пара и све троши на плаћање комуналних услуга, рачуна и хране томе ако замрзенете плату ви сте себи скресали грану на којој седите", рекла је Јоргованка Табаковић из Српске напредне странке.

Према њеним речима плате преко 80.000 динара па навише морају да буду прогресивно опорезоване у време кризе.

Ни други предлог економиста, да се повећањем ПДВ-а обезбеди више новца у државној каси, политичарима није много милији.

"Прво морамао ићи на проверу његове наплате јер је у том дoмену ослабила дисциплина, ако не буде могуће надокнадити мањак у каси од милијарду евра ове и следеће године, онда би то била изнуђена мера", каже Ђелић.

Ђелић наглашава да повећање ПДВ-а за три-четири поена није замисливо, а да истовремено не дође до растерећења плата.

Јоргованка Табаковић сматра да недопустиво причати о повећању ПДВ-а док се не примене све мере штедње.

"То што је повећање ПДВ-а ће значити да један те исти новац које грађани имају неће моћи да буде више унет у државну касу, него ће грађани трошити мање", рекла је Табаковићева.  

За социјалисте, које и демократе и напредњаци прижељкују за партнера, штедња није решење.

Душан Бајатовић из Социјалистичка партија Србије каже да ће дугорочно и средњорочно гледано повећање ПДВ-а и замрзавање плата и пензија додатно депресирати привредне токове, смањити привредну активност.

"Мислимо да та мера сама по себи није добра", каже Бајатовић.

"ММФ - муниција за одбрану курса" 

Осим за увођење реда у државну потрошњу, социјалисти кажу да нам ММФ као заговорник штедње није потребан.

"Ја не знам шта је то што зна ММФ осим што имају нешто пара да нам структурно помогну, а што ми не знамо, ми нисимо били довољно одговорни ми смо вукли лоше економске потезе и с тим мора да се престане", каже Бајатовић.

"Када су се задуживали никоме ММФ није сметао, а данас када ММФ очекује да будемо дужници који уредно отплаћују дугове тада им смета, то није добра порука", истиче Табаковићева. 

Ђелић каже да ММФ само служи да Србија има додатну муницију за одбрану динара и поруку инострнаству да је земља стабилна.

И остале странке које претендују на неку од министарских фотеља, имају различите идеје за спречавање кризе. За Уједињене регионе није прихватљиво повећање ПДВ-а, а још мање смањење давања локалним самоуправама.

Демократска странка Србије би позајмила још 10 милијарди евра од Руса за покретање привреде. ЛДП би што мању улогу државе, укидање царина, потпуну приватизацију, и као и сви остали, смањење државне потрошње.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара