Читај ми!

Лоша вест за Шпанију

Због великих трошкова за спасавање банака, рецесије и дуга, агенција "Фич" снизила кредитни рејтинг Шпаније за чак три степена. Председавајући еврогрупе Жан-Клод Јункер поручује да ће еврозона докапитализовати посрнуле шпанске банке, уколико јој такав захтев буде упућен.

Америчка бонитетна агенција "Фич" снизила је кредитни рејтинг Шпаније, наводећи као разлог огромне трошкове за спасавање њеног банкарског сектора, превелики дуг и продубљење рецесије.

Дугорочни кредитни рејтинг Шпаније је смањен за три степена, са А на БББ, уз негативну прогнозу, саопштио је "Фич", а у четвртак пренела француска новинска агенција АФП.

"Трошкови реструктурирања и докапитализације шпанског банкарског сектора су сада процењени на око 60 милијарди евра, односно на чак 110 милијарди долара у случају далеко мрачнијег сценарија", наведено је у саопштењу.

То је готово двоструко више у односу на претходну "Фичову" процену, у којој је предвиђано да ће банкарском сектору у Шпанији требати 30 милијарди евра.

Спасавање банака ће, како тврди "Фич", додатно повећати укупан државни дуг, чиме би укупан јавни дуг могао порасти на 95 одсто укупног бруто домаћег производа у 2015.

"Очекује се да ће Шпанија остати у рецесији током читаве ове године, као и у 2013, у поређењу са претходном прогнозом да ће њена економија у 2013. остварити благи опоравак," наведено је у саопштењу "Фича".

Због банкарске кризе у четвртој по величини привреди еврозоне, могуће је да ће шпанским банкама бити потребна помоћ владе или Европске уније ако претрпе губитке по проблематичним зајмовима.

Америчка агенција за кредитни рејтинг "Стандард енд Пурс" процењује да ће ти губици у овој и следећој години, бити између 80 и 112 милијарди евра. Шпанске власти имају двонедељни рок да одлуче о начину докапитализације посрнулих банака, чији су трошкови процењени на 60 милијарди евра.

''Да бисмо поспешили раст и запошљавање потребно је најпре да јавна администрација престане да троши оно што нема, јер нико не може да живи изван својих могућности. Затим је неопходан прочишћен и стабилан банкарски сектор, способан да даје зајмове'', каже премијер Шпаније Маријан Рахој.

Мадрид је суочен са рекордно високим трошковима задуживања на тржиштима обвезница. Одржана је нова аукција дугорочних хартија од вредности.

''Већ смо интервенисали пратећи смернице које нам је Европа поставила. Али не верујем да ће Тројка доћи да овде, као што то чини у Грчкој, доноси одлуке у наше име'', рекао је банкарски директор Салвадор Исаса.

После вести да је бонитетна агенција "Фич" снизила кредитни рејтинг Шпаније за три степена одједном, председавајући еврогрупе Жан-Клод Јункер каже да ће помоћи докапитализацију шпанских банака, ако такав захтев буде упућен.

Њихово спасавање могло би да до 2015. године, повећа јавни дуг Шпаније на чак 95 одсто укупног бруто домаћег производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара