Читај ми!

Меркелова: ЕУ са две брзине

Немачка прихвата идеју о Европи са две брзине, каже немачка канцеларка Ангела Меркел и поручује да једни не смеју стагнирати због неспремности других да их прате. Лондон одлучан да заштити својих финансијских интереса.

Европи је потребно политичко јединство, а ако неке земље то блокирају, Немачка прихвата и идеју о Европи са две брзине, каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Разлике између земаља еврозоне и других чланица Уније ће се повећавати, упозорава Меркелова и каже да једни не смеју стагнирати због неспремности других да их прате.

Највећа европска економија, под великим је притиском да предложи план изласка из кризе, која прети да прогута презадужене Грчку и Шпанију.

"Преко евра, постоји Европа различитих брзина. Европи је потребно више заједничке буџетске политике, а пре свега јој треба политичка унија. То значи да компетенције и контролу треба пренети на Европу", каже Меркелова.

Немачка не може сама да реши кризу у еврозони, каже премијер Велике Британије, која није у монетарној унији, али јој је привреда тесно повезана са њом.

Лондон подржава еврообвезнице, повећање Европског фонда за спас презадужених земаља, формирање банкарске уније у Еврозони, али је одлучан у заштити својих финансијских интереса.

"Нема говора да Британија буде део банкарске уније еврозоне. Заштитићемо се од тога. Шпанске банке треба помоћи из Европског фонда за спас, а не порезима британских грађана", каже министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн.

Док се Шпанија суочава са све оштријим условима задуживања, све више незапослених у тој земљи шансу тражи на северу континента. У Немачкој, сваке недеље за квалификоване послове, аплицирају хиљаде странаца.

Немачки послодавац Ралф Арнолд каже да су немачким компанијама потребни квалификовани страни радници.

"Највише нам недостају инжењери машинске и информатичке струке. Запошљавање таквих радника важно је за економски раст Немачке", каже Арнолд.

Посао у Немачкој, осим Шпанаца, који су најбројнија армија незапослених у Унији, траже и Грци.

Грчка, која се годинама ослања на милијарде евра међународне помоћи, бележи нов раст незапослености, која је достигла 22 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије