Читај ми!

Крај параћинске "Штофаре"

После 108 године рада, параћинска "Штофара" ће банкротирати, а машине и имовина ће бити распродати како би се намирила дуговања. "Штофара" је била лиценцирани партнер Међународног секретеријата за вуну са правом да носи заштитни знак Woolmark.

У "Штофари" у Параћину, после 108 година, одлуком Привредног суда, проглашен је банкрот, а од продаје имовине биће намирени повериоци и радници који већ дуже време не примају плате, нити им се уплаћују допиноси за пензионо и здравствено осигурање.

"За сада се продаје само неспорно власништво штофаре као стечајног дужника како би се намирили повериоци, а још увек се не зна да ли ће се фабрика продавати као правно лице или ће то бити појединачна продаја имовине", рекао је стечајни управник фабрике Саша Јовановић.

Очекујемо да се читав поступак продаје оконча за неколико месеци, а продаја је у интересу свих, оценио је Јовановић. Према његовим речима предмет продаје су машине које су старе и расходоване, а у власништву су некадашње Индустрије текстила "Бранко Крсмановић".

"Оне се продају у деловима и секу се због габарита и продају као старо гвожђе", рекао је Јовановић.

Како је објаснио сагласност за продају машина добијена је од Одбора поверилаца и стечајног судије, а њиховом продајом треба да се намире трошкови стечајног поступка.

Јовановић је напоменуо да је у току предаја документације радника за 2008. годину с обзиром да није повезан стаж за ту годину у трајању од око девет месеци.

"Стаж ће брзо бити уписан и то најпре радницима који су већ остварили право на пензију".

Од гиганта до банкрота

Параћинска Штофара, која је била једна од најстаријих текстилних фабрика у нашој земљи, почела је производњу 1904. године под именом "Фабрика вунених тканина Влада Теокаровић и Компанија".

После Другог светског рата преименована је у Предузеће за прераду вуне "Бранко Крсмановић".

Пре почетка транзиције, годишње је производила два и по милиона метара тканине од најквалитетније аустралијске вуне, 350.000 комада конфекцијских производа и око 170.000 комада трикотажних одевних предмета. Преко 65 одсто производње је одлазило на инострано тржиште.

Била је лиценцирани партнер Међународног секретеријата за вуну са правом да носи заштитни знак Woolmark.

Производња је стала пре две године. Сви покушају локалне самоуправе, укуључујући и иницирање стечаја, нису успели и ревитализација производње се није догодила. Сада проглашењем банкротства више нема никаквог плана реорганизације нити штофара постоји као привредни субјект.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара