Читај ми!

Купци најбољи инспектори

У свакој другој контроли пореских инспектора утврђене неправилности, а готово трећина прегледаних трговина или угоститељских објеката биће затворена. Грађани су најбољи порески инспектори, јер не морају да плате робу или услугу уколико не добију фискални рачун, истичу у Пореској управи.

Један од сигурних начина да се провери да ли је порез плаћен јесте фискални рачун. Порески инспектори су у редовним контролама. Од почетка године обављено их је више од 1.400, а у свакој другој утврђене су неправилности у раду, док ће готово трећина прегледаних трговина или угоститељских објеката бити затворена.

Једна Осијечанка морала је да плати 6,6 евра казне, јер није узела рачун на каси. У продавницама, али и испред њих, хрватски инспектори проверавају да ли трговци издају, а купци узимају фискалне рачуне.

И српски инспектори контролишу продавце и угоститеље – 428 објеката биће кажњено стављањем катанца на врата због фискалне недисциплине.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да је фискална недисциплина најчешћа у угоститељским објектима, кафићима, ресторанима, али и у трговинама.

"Ми апелујемо на грађане, јер су они најбољи порески инспектори, немојте плаћати робу нити услугу ако вам не дају фискални рачун, закон вам дозвољава да изађете и не платите", истиче Радосављевић.

Оно о чему се мање размишља јесте да је фискални рачун уједно гаранција да је неко коме плаћамо робу или услугу платио порез, а да редовно плаћање пуни буџет из кога се касније исплаћују пензије, социјална давања и издваја за школство и здравство.

Зато треба узимати рачун, кажу стручњаци, али га треба и сачувати.

"Кад је у питању техничка роба или друга роба која има дужи век трајања од шест месеци траже од трговца да им дају фискални рачун на трајном носачу записа, да ископирају, јер потрошач може да оствари право на рекламацију ако има фискални рачун", каже Горан Паповић из Националне организације за заштиту потрошача.

Према његовим речима, проблем је и у квалитету фискалних рачуна, јер они бледе и рачуни су који личе на фискални рачун, а то нису.

Предвиђене казне за неиздавање фискалних рачуна су од 50.000 до милион динара. Крајња мера је затварање. Њој се, ипак, стручњаци противе.

Порески стручњак Ђерђ Пап каже да, док је радња затворена, не приходује, не плаћа ПДВ, радници су одјављени, а крајњи ефекат се може подстаћи материјалним, новчаним кажњавањима.

У обрачун са фискалном недисциплином креће и суседна Црна Гора. Пакет за сузбијање сиве економије, који је влада те земље усвојила, између осталог, подразумева строжу контролу издавања фискалних рачуна.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се