Читај ми!

Већи ПДВ, корист или штета

Повећање ПДВ-а произвело би више штете него користи, оценили учесници форума о економској реалности Србије. Док поједини стручњаци сматрају да је замрзавање плата и пензија скупа политичка одлука, други наводе да је замрзавање неминовно бар на годину дана.

Нема чаробног штапића за српску економију, а пред новом владом су болне реформе које је неопходно спровести ради решавања кључних реалних и финансијских проблема, оценили су учесници конференције Економска реалност Србије – шта нас чека од јесени.

"Врло је вероватно да ће ПДВ бити повећан, што није добро, јер се тиме не решава проблем прилива у буџет", рекао је декан Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) Михаило Црнобрња, на конференицији коју су организовали фондација "Конрад Аденауер" и Бизнис инфо група.

Црнобрња је напоменуо да влада треба да смањи јавну администрацију, али је додао да није сигуран како ће "влада успети да сама себи одсече руку". "Смањење јавне администрације донело би повољности на дужи период", истакао је Црнобрња наводећи да се ефекти те мере не би одмах осетили.

Нова влада, како је навео, треба да поради и на смањењу сиве економије, односно да је "преведе у неку другу боју" и на тај начин повећа приходе државне касе.

Према речима Црнобрње, хитан посао будуће владе биће и подстицање извозно орјентисане производње и поспешивање запошљавања.

Црнобрња је указао да треба помоћи инвеститорима и подсетио да је од укупно 287 предлога Савета страних инвеститора влада којој истиче мандат прихватила мање од 20 одсто.

Економиста Мирослав Прокопијевић сматра да повећањем ПДВ-а не би решила проблем јавних финансија који траје више од једне деценије. "Фискални систем треба реструктурирати и увести строжу дисциплину", указао је Прокопијевић.

Он је оценио да је један од главних проблема српске економије како повећати конкурентност, указујући да би требало потпуно либерализовати тржиште рада.

Замрзавање плата и пензија скупа одлука 

За државу је најскупље смањење плата и пензија, рекао је Прокопијевић, оцењујући да ће нова влада пре дозволити раст инфлације него смањити плате и пензије, јер је то "политички јефтиније".

Директор Фондације "Конрад Аденауер" у Србији Хенри Бохнет оценио је да су пред новом Владом Србије болне реформе, напомињући да је и Фискални савет поручио да нема више времена за губљење.

Бохнет је рекао да су пред владом велика очекивања становништва које треба испунити и решавање бројних проблема, што није могуће без реформи.

Представник Немачке организације за интернационалну сарадњу Александар Грунауер подсетио је да је Национална алијанса за локални развој донела препоруке за рад нове владе и додао да је једна од њих да би локалној самоуправи требало дати овлашћење да сузбија сиву економију, јер око 54 одсто незапослених остварује приходе, а не плаћа никакав порез држави.

На другој страни, требало би дати стимуланс тако што би се смањили порези на плате, и тако би се подстакло ново запошљавање и индиректно смањила сива економија, рекао је Грунауер и додао да би се мањак у буџету могао надокнадити повећањем пореза на имовину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се