Читај ми!

И фудбал и туризам

Туристички радници у Пољској рачунају да ће посетиоце интересовати и понуда ван фудбалског терена. У Жешову, главном граду Поткарпатског војводства, туристи могу да обиђу тврђаву, синагоге, подземни град. У Лањцуту атракција су музеј алкохолних пића и замак из 17. века.

У петак почиње Европско првенство у фудбалу, па се Пољска озбиљно припрема да угости милионе гостију из целог света. Туристички радници у тој земљи рачунају да ће посетиоци бити заинтересовани и за понуду ван фудбалског терена. Кроз Поткарпатско војводство мораће да прођу они који буду желели да прате утакмице и у Украјини.

У Жешову, главном граду Поткарпатског војводстава, туристи могу да обиђу тврђаву, синагоге, подземни град. Сок или кафа коштају евро до евро и по. Али, их морате платити у националној валути, злоту.

У суседном месту, Лањцуту, атракција су музеј алкохолних пића и замак из 17. века.

Ванда Лоренц, водич у замку у Лањцуту каже да улазнице коштају око седам евра и да туристи могу да сазнају доста о предметима који су изложени и о томе ко је пројектовао зграду.

"Ипак, више их занима да ли потомци траже од државе да им врати имовину. Колико ја знам, до сада то нису чинили", каже Ванда Лоренц.

Али, то није једини замак који можете да посетите у овом делу Пољске. Иако је већина ствари у замковима била уништена у рату, има експоната који су стари више од 200 година. Посетиоци су најчешће Немци, Енглези, Американци. Има их и из Србије.

"Срби су веома отворен народ. Ако им се нека просторија или предмет свиђају, одмах реагују.  Вау, ја не разумем српски, али су ми реакције овог типа симпатичне", каже Барбара Наролска, водич у замку у Баранову Сандомјерском.  

У Саноку, удаљеном око 80 километара од Жешова, налази се музеј народне архитектуре.

Барбара Кфјатковска, водич у Музеју у Саноку каже да овде може да се види како су људи живели крајем 19. и почетком 20. века.

"Највећа атракција је реконструисани трг са занатским радњама. Већ сада је ту сајџија, а убрзо ћемо моћи да одемо код пекара или на пошту", каже Барбара Кфјатковска.

Поткарпатско војводство годишње посети два милиона туриста. Али то је мање од онога што овдашње власти очекују. Зато ће у наредном периоду много више радити на промоцији и маркетингу, јер овај део Пољске заиста има много садржаја за активан одмор.

Осим хотелског, повећава се и понуда у приватном смештају. Сеоски туризам је све популарнији.

"Учествујемо у пројекту 'Едукативно газдинство', а то значи да ће наша понуда осим смештаја и традиционалне хране, обухватити и пољопривреду. Крајем године набавићемо тридесетак оваца. Уз то, госте учимо да праве различите украсе од креп папира", каже Анжеј Куш, власник сеоског газдинства.

На само 12 километара од границе са Украјином, налази се град Пшемишљ. Познат по тврђави, катедралама, музеју. Ипак, највећа атракција је статуа војника.  

"Швејк је постало симбол града. Реч је о аустроугарском војнику, који је био противник ратова. Постоји веровање да ћете напредовати у каријери ако протрљате његове еполете или ципеле. Ипак, туристи га најчешће хватају за нос", каже Гжегош Хауп, водич у Пшемишљу.

Одмор у Пољској кошта мање него у некој земљи западне Европе. Четворочлана породица у Поткарпатском војводству може да проведе седам дана за 500 до 700 евра. У то су урачунати смештај и храна, али не и факултативни излети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се