Читај ми!

Шпанија и Грчка тресу еврозону

Финансијска тржишта негативно реагују због ризика који, уз банкарску кризу у Шпанији, носе предстојећи избори у Грчкој. Немачка мора више да помогне еврозони, поручују из Групе 7. За три месеца инвеститори ће поново тражити веће приносе на обвезнице, што би могло да услови крај еврозоне, упозорава Џорџ Сорош.

У очекивању да Шпанија изда нове обавезнице за финансирање посусталих банака и задужених регија, трошкови шпанског задуживања приближили су се неодрживом нивоу од седам одсто.

Грчка, Ирска и Португалија присиљене су да затраже међународну помоћ. Европа ће бити јача када преброди дужничку кризу у еврозони, оцењује Организација за економску сарадњу и развој.

Генерални секретар ОЕЦД-а Анхел Гуриа каже да нема разлога да камате за Шпанију и Италију буду седам, односно 6,5 одсто. "Те земље су предузеле добре мере у сузбијању дужничке кризе и балансирању буџета. Реформисале су тржиште рада и повећале границу за одлазак у пензију", истакао је Гуриа.

Сједињене Америчке Државе поручују да досадашње мере за сузбијање дужничке кризе у еврозони нису довољне. Криза у Европи прети да успори ионако блед економски опоравак америчке економије.

Портпарол Беле куће Џеј Карни навео је да европске земље морају да ураде више у решавању кризе. "Тржишта страхују да досадашње мере у презадуженим европским земљама нису довољне да спрече већу кризу и опоравак", оценио је Карни.

Економско успоравање условило је појефтињење новца и робе. Због страха у вези са стањем шпанских банака појефтинила је нафта. Инвеститори се надају да ће консултације министара финансија Групе 7 најразвијенијих земаља умањити њихове стрепње.

Аналитичар Алек Јанг наводи да он и његове колеге инвеститорима саветују да сачекају позитивне промене. "То би могла да буде спремност Немачке да више помогне презадуженим земљама", истиче Јанг.

Амерички милијардер и инвеститор Џорџ Сорош оцењује да Европа мора на кризу да одговори оснивањем система гаранција за депозите, што ће спречити повлачење средстава из банака и пад цена рефинансирања презадужених.

"За три месеца, инвеститори ће поново тражити веће приносе на обвезнице, што би могло да услови крај еврозоне, а онда и распад ЕУ и крах глобалне привреде", упозорава Сорош.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се