Читај ми!

Боља наплата пореза

Наплата пореза већа је него у истом периоду прошле године и тај тренд се наставља, кажу у Пореској управи. Бољој наплати допринели су спискови дужника, а највише новца наплаћено је по основу добити предузећа, што, како наводе, говори о позитивној привредној активности.

Уместо планираних 239, наплаћено је близу 248 милијарди динара јавних прихода у првих пет месеци. То је, наводе у Пореској управи, три процента више од планираног, односно за 8,5 милијарди.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да је највише новца остварено код пореза на добит предузећа где су приходи 6,5 милијарди већи у односу на планиране.

"То говори да динамика предузећа није замрла. Такође, ПДВ је пребацио за 3,5 милијарди у односу на претходну годину и остварено је 102,5 одсто у односу на пројекцију", истиче Радосављевић.

Разлог боље наплате је објављивање спискова пореских дужника, али и боља комуникација са пореским обвезницима. Директор Пореске управе објашњава да се спроводе и друге мере којима би се спречиле манипулације које, поред осталог, стварају дефицит у буџету.

"Инструментима којима располажемо – електронском контролом, умреженошћу система – утаје пореза се врло брзо откривају, тако да се не исплати утајити порез или избећи плаћање доприноса за запослене, јер се такви починиоци врло брзо процесуирају", наводи Драгутин Радосављевић.

"Све су то ствари које смо урадили које су резултовале овако добрим резултатом", рекао је Радосављевић.

Додатно повећање наплате јавних прихода очекују од 1. јула, када ступа на снагу пропис по коме ће послодавци приликом уплате нето зарада бити у обавези да уплате и све пратеће доприносе.

По угледу на суседне земље, у Пореској управи кажу да ће то наплату јавних прихода повећати 30 одсто, што је око 65 милијарди динара више у државној каси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се