Читај ми!

Топлане траже поскупљење грејања

Због све већих дугова и слабе наплате, топлане у Србији сматрају да је раст цена грејања неопходан. Топлане дугују 29 милијарди динара за потрошени гас и мазут, а привреда и домаћинства топланама 23 милијарде.

Топлане у Србији су у све већим дуговима. Разлог је, кажу, слаба наплата рачуна и неекономске цене грејања. Дуг топлана за потрошени гас и мазут премашује 29 милијарди динара. Истовремено, домаћинства и привреда за грејање дугују чак 23 милијарде. Због све скупљих енергената неизбежно је и поскупљење грејања.

Топлане имају три месеца да припреме систем за грејну сезону, плате потрошени гас и врате Робним резервама позајмљени мазут. Новца нема за све јер су топлане у кредитима, а наплата лоша.

"Свака топлана за себе, односно сваки град као оснивач мора заједно детаљно анализирати укупну грејну сезону, структуру цене коју има и зависно од енергента који користи направити нове цене за наредну грејну сезону", сматра Милован Лечић, директор Удружења топлана Србије.

Неки већ дижу цене. У Бору је већ прихваћен предлог топлане да грејање од овог месеца поскупи 20 одсто јер су, кажу, били најефтнији. Нека домаћиства нису се решила ни старих дугова.

У Удружењу топлана рачунају да би економска цена грејања требало да буде 110 до 120 динара по квадратном метру. У поређењу са садашњим ценама то би значило поскупљење од 30 одсто. Некима треба и више. Међутим, тешко је очекивати да локалне власти одобре тај проценат.

"Даћемо сада захтев за повећање цена, али немогуће је повећати цену за неких 50 посто или више од тога. Тако да апсолутно проблеми остају", поручује Радован Николић, директор топлане у Пироту.

Из лавиринта дуговања могу изаћи само, кажу, увођењем наплате грејања по утрошку, што је пракса у земљама Европске уније. Такву наплату имају само Суботица, Шабац и Бечеј, као и још 10 градова експериметално.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара