Читај ми!

Самит Русија-ЕУ

Неформални део Самита Русија - Европска унија одржава се у Санкт Петербургу. Руски председник Владимир Путин угостио највише званичнике ЕУ. На дневном реду еврозона, билатерални односи Москве и Брисела, горуће међународне теме и могућност обнављања и надградње партнерског споразума.

У Санкт Петербургу одржава се неформални део 29. самита Русија - Европска унија. Председник Владимир Путин угостио је највише званичнике ЕУ на свечаној вечери.

"Упркос неформалној природи догађаја, планирана је размена мишљења о актуелној економској ситуацији у Русији и ЕУ", изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков истичући да ће званични разговори започети сутра ујутро.

Путин разговара са председником Савета ЕУ Херманом ван Ромпејем, председником Европске комисије Жозе Мануелом Барозом и шефицом ЕУ дипломатије Кетрин Ештон. На дневном реду су теме еврозоне, билатералних односа Москве и Брисела укључујући визну либерализацију, горуће међународне теме, као и могућност обнављања и надградње партнерског споразума.

Основа за партнерске односе Русије и ЕУ је Споразум о партнерству и сарадњи из 1994. године који је 1997. године ступио на снагу и истекао после 10 година, а обухватао је политички дијалог, економију, трговину, питања конкуренције, заштите интелектуалне својине и друге области.

Иако се споразум аутоматски продужује сваке године, Брисел и Москва су још 2008. године започели преговоре о припреми новог документа, споразума о модернизацији партнерства.

Упркос томе што су разговори о новом споразуму више пута прекидани, одржано је 13 рунди разговора и они ће бити настављени у Санкт Петербургу, а обе стране имају у виду да је Русија трећи највећи партнер у трговинској размени са ЕУ после САД и Кине, а Европа је највећи увозник руског гаса.

Енергија ће и овога пута бити једна од важних тема разговора због чега је у саставу европске делегације и комесар за енергију Гинтер Отингер.

Од међународних тема највише пажње биће посвећено сиријској кризи, ситуацији на Блиском истоку, као и ситуација у вези са нуклеарним програмима у Северној Кореји и Ирану.

Једно од практичних питања које заокупљује јавност јесте визна либерализација, односно међусобно укидање виза за туристичка путовања у државе Шенгенске уније за руске држављане и обратно.

Према ономе што је досад изречено на ту тему, Москва је спремна да одмах примени безвизни режим за грађане ЕУ које су обухваћене "шенгеном", док је ЕУ и даље резервисана у погледу рокова у којима би Руси могли да добију "бели шенген" за ЕУ.

Овдашњи аналитичари и експерти наглашавају да не треба имати превелика очекивања од предстојећег самита, али би он могао да представља добру припрему за наредни самит Г-20 у Мексику, касније овог месеца, пре свега када је реч о руском доприносу решавању проблема у еврозони.

Самити Русије и ЕУ одржавају се два пута годишње, најпре у Русији, а затим у другој половини године у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво