Читај ми!

Инвестиције уместо потрошње

Држава би за подстицање опоравка средства могла да обезбеди повећањем ликвидности и променом структуре јавне потрошње у корист инвестиција, оцењује бивша гувернерка и министарка Кори Удовички.

Директор Центра за високе економске студије Кори Удовички оценила је да Србија више нема простора да повећа јавну потрошњу, а да би држава за подстицање опоравка привреде, могла да обезбеди средства повећањем ликвидности и променом структуре јавне потрошње у корист инвестиција.

Удовички, ранија гувернерка Народне банке Србије и некадашња министарка рударства и енергетике у влади Зорана Ђинђића, навела је да је јавна потрошња у Србији "увек била на оној граници колико можемо да сакупимо средстава".

"На неки начин, ми већ функционишемо онако како то препоручују председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама и нови француски предсденик Франсоа Оланд", рекла је Удовички за Танјуг.

"Они кажу - дај да потрошимо колико може, у оквиру неке замисливе одрживости. И у тим земљама конзервативци одговарају да ће то направити проблеме. Ми више него што већ трошимо, не можемо", приметила је Удовички.

Кори Удовички је нагласила да Србија може да учини две ствари: да побољша дисциплину у одржавању ликвидности и да промени структуру јавне потрошње, односно "да трошимо много паметније".

На Западу кад крене криза, приватни сектор смањује потрошњу због страха за сопствену будућност, док у Србији то не чине, а општи застој у неплаћању дугова и немогућност да се наплате потраживања ставља привреднике у положај да не могу да изврше своје планове, објаснила је бивша министарка.

"Када бисмо ми много озбиљније терали неликвидне да пропадну, добар део њих би за отплату својих дугова морао да прода нешто у иностранству, а то би нам донело ликвидност", навела је Удовички.

По Удовички, раст ликвидности би онда 'откочио' оно што сада кочи приватнике и они би били дисциплинованији у плаћањима, а на тај начин новац би се поново вратио у привредне токове.

Србија троши максимум

Удовички је указала да у Србији држава троши максимум који може и то скоро све иде на јавну потрошњу из буџета, не подиже се капацитет државе да произведе нову вредност, која се ослања у великој мери на увоз. Отуда је, по Удовички, промена структуре домаће потрошње веома битна.

У Србији би могла много паметније да буду трошена јавна средства и самим тим, постизани већи ефекти, јер уместо да се крене у изградњу неколико аутопутева и мостова, треба сконцентрисати инвестиције тако да тај новац што пре почне да производи ефекте на продуктивност, мишљења је Удовички.

"Уколико ћемо да повећамо удео јавне потрошње у корист инвестиција и на подизање производних капацитета, онда морамо мало да смањимо издатке на чисту потрошњу, односно на плате и пензије. То је чињеница", указала је Удовички.

Кори Удовички сматра да би због растућег буџетског дефицита и његовог финансирања, требало да пореско оптерећење буде пребачено са најсиромашнијих и са плата, на богатије и, по могућству, на имовину, или на добит.

"Ми заиста морамо да променимо структуру наше јавне потрошње, како бисмо подигли производни капацитет државе, и привреде и државе у њој. Наш проблем је што се стално боримо са привредом и укупним домаћим производом који су далеко испод наших очекивања и потреба", закључила је Кори Удовички.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво