Читај ми!

Руски богаташи у високом друштву

На листи свеских мултимилионера, са иметком већим од 100 милиона долара, све значајније место заузима и Русија. Док прва тројка, САД, Велика Британија и Немачка, све теже задржава све позиције, руски богаташи, за годину дана, скочили су за шест места.

Русија је једна од лидера у свету по брзини увећања богатства у 2011, као и по броју ултрабогатих људи, сходно налазима америчке групације "Бостон консалтинг" (БЦГ). Ултрабогати становници планете и даље углавном живе у Северној Америци и Европи.

Прву тројку лидера по броју мултимилионера, са укупним иметком већим од 100 милиона долара, предводе Сједињене Америчке Државе, на другом месту је Велика Британија, а за њом следи Немачка.

"Тројци" је, међутим, све теже да се одржи на пиједесталу, будући да се због дужничке кризе у развијеним земљама Запада број ултрабогаташа не увећава, чак се у САД смањује, наведено је у најновијем годишњем извештају БЦГ о светском богатству.

Русија је на тој листи заузела четврто место, забележивши огроман скок за годину дана за шест места одједном, објављено је на интернет страни Finmarket.ru. По брзини повећања богатства Русија је такође међу лидерима, пошто је заузела друго место, одмах иза Индије.

Богатство Руса је прошле године увећано 21,4 одсто, на 1,3 билиона долара, од чега више од 500 милијарди, односно близу трећина тог богатства, припада ултрабогатим домаћинствима.

БЦГ је укупно богатство посматрао као суму актива под управом физичких лица, а испитивањем су биле обухваћене 63 земље које учествују са 98 одсто у укупном светском бруто домаћем производу.

Стручњаци БЦГ сматрају да ће светски ултрабогаташи, који имају довољно новца да га дају на управљање банкарима и инвестиционим компанијама, и даље увећавати свој иметак, при чему ће главни покретач раста богатства следећих година бити земље у наглом успону.

Развијене земље су током 2011. смањила свој удео у светском богатству за један одсто, док су тржишта у успону (источна Азија без Јапана, Латинска Америка, Блиски исток, Африка) повећала за 10 процената.

Без обзира на економске тешкоће, доларских милионера у свету све је више. Приближно 40 одсто светског богатства прошле године је било концентрисано у свега 0,9 одсто дамћинстава, а број домаћинстава-милионера је порастао на 12,6 милиона, са 11 милиона у преткризној 2008. години.

Највећа концентрација милионера је у Сингапуру (17 одсто укупног броја становника), Катару (14,3 одсто), Кувајту (11,8 одсто) и Швајцарској (9,5 одсто).

У великим земљама са привредама у брзом успону, главном покретачу раста светског богатства током следећих година, лични иметак ће до 2016. расти по годишњој стопи од 4-5 одсто и достићи 150 билиона долара.

Од тога ће 40 билиона припадати ултрабогаташима у азијско-тихоокеанском региону (без Јапана), што је више него у западној и источној Европи заједно.

У Индији и Народној Републици Кини ће у том периоду просечан годишњи темпо раста личног богатсва износити 19, односно 15 одсто, а у Русији 10 одсто, захваљујући чему ће обим богатства у тој земљи достићи два билиона долара.

За источну Европу у целини, БЦГ прогнозира просечан годишњи раст богатства до 2016. од девет процената, чиме ће удео тог региона у светском богатству порасти са 1,5 одсто, на 1,9 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво