Читај ми!

Опет скупље гориво

Сирова нафта на светским берзама све јефтинија, што обара цене горива у свету, али не и у Србији. Узрок поскупљењу горива у Србији многи виде у јачање евра и долара.

Иако је сирова нафта на светским берзама све јефтинија, што обара и цене на пумпама у већини европских земаља и Америци, нафтни деривати на нашим пумпама данас су поново поскупели.

Бензин је у просеку скупљи за динар и по, а дизел за пола динара. Код већине нафташа то је друго поскупљење ове седмице, а разлог је, кажу, све слабији динар.

У априлу барел америчке лаке нафте на њујоршкој берзи коштао је око 112 долара, данас је 86, а нафта типа ''брент'' на лондонској берзи, са 126 долара пала је на 98 долара. Упркос томе на нашим пумпама гориво поскупљује. Нафташи наводе више разлога, а као главни - јачање евра и долара.

"Само у мају долар којим се купују деривати нафте је порастао за 11 процената, па је пад цене сирове нафте поништен растом курса долара", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

''У највећој мери нафташе оптерећује Уредба која је донета о минималним техничким условима за промет у велепродаји и најновија Уредба о увођењу акцизе на лож уље'', сматра Борислав Татић из Удружења бензинских станица Србије.

У земљама окружења бележи се и друго појефтињење овог месеца. Србија тренутно има најјефтинији бензин у региону - литар је око 155 динара, а дизел је јефтинији само у Босни и Херцеговини и Македонији.

Ипак, нашим возачима је и то папрено скупо. Стручњаци оцењују да отворено тржиште не функционише како треба, и да простора за појефтињење ипак има.

''Србија што се тиче цена горива јесте нешто јефтинија него друге земље, али ми имамо и нижи стандард, а нафтне компаније имају мање трошкове'', тврди Јелица Путниковић из "Балкан магазина".

Тешко да ће и у наредном периоду бити значајнијих појефтињења, а аналитичари не очекују да ће цена сирове нафте дуже остати на ниском нивоу.

''Довољно је да се деси само мала криза у географским регијама, као што је Блиски исток, или још нека нестабилност на финасијским тржиштима. Све би то утицало да нафта опет оде на цену преко 100 долара за барел'', сматра Владимир Круљ из Пословног савета ЕУ за подунавске земље.

Да је гориво скупо, потврђује и пад продаје. Званично, у прва три месеца промет у Србији је мањи за пет одсто.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво