Читај ми!

Реформа пореског система, "за" и "против"

Решење за кризу Фискални савет види у реформи пореског система, чиме би државна каса добила око 300 милиона евра. Фискални савет, локалне самоуправе и привредници различито гледају на реформу пореског система.

Од тога колико ће влада имати министара, много је важније какав ће бити њен економски програм и ко ће управљати финансијама, кажу економисти.

То што је држава од почетка године била превише широке руке, па нам прети криза јавног дуга, мора да се плати замрзавањем плата и пензија и променом пореза, баш како је то и предложио Фискални савет, сматрају стручњаци.

Српски финансијски воз искочио је из шина, а прва полуга којом би га Фискални савет погурао назад јесте реформа пореза, која би државну касу допунила са 300 милиона евра.

"Ако се реформа донесе у јуну или јулу за то чак не треба ни да се прави ребаланс. Пореска реформа би могла битно да промени ситуацију у 2012. години и закочи велики дефицит'', тврди председник Фискалног савета Павле Петровић.

За Фискални савет је неодрживо да Србија има најмањи порез на потрошњу и највеће намете на рад у региону. Зато предлажу повећање ПДВ-а и смањење оптерећења на зараде, односно да држава - уместо 65 узима 54 динара на 100 динара исплаћене зараде. Привредници тврде да то није довољно.

''То је јако мало у односу на давања које су у обавези да дају све фирме, поготово што ми морамо да плаћамо на време све порезе и допиносе, а држава нама не мора да враћа наше претплате када их повремено имамо. Ако ми закаснимо са плаћањем, следи кривична пријава, па сам из тих разлога смањио број запослених за 120 радника, а производњу пребацио у Републику Српску", истиче власник "Металке Мајур" из Јагодине Раде Миленковић.

Због Закона о фискалној децентрализацији општинама од летос остаје 80 одсто пореза на зараде, а државна каса је празнија за 250 милиона евра годишње. То се мора вратити на старо, слажу се економисти с предлогом Фискалног Савета, али не и општинари.

''Закон који је донет под коалиционим притиском показао се неефикасним. Локалне самоуправе које су добиле средства нису добиле и обавезе, и сви су прво повећали плате'', објашњава Радојка Николић из "Бизнис магазина".

''Фискални савет је са таквим идејама требало да изађе на изборе да добије подршку народа. Сматрам да нам треба већа децентрализација, јер нема децентрализације без финансијске децентрализације. Има простора за штедњу, погледајте јавна државна предузећа, на пример Железницу - добијају веће субвенције него све локалне самоуправе'', каже председник Општине Пирот Владан Васић.

Промена пореза коју предлаже Фискални савет добар је одговор на тренутну ужарену ситуацију, сматра бивша министарка Кори Удовички.

''Докле год немамо државу која је у стању да наплаћује порезе како треба, да их повећа на локалу и одговорно их троши, ми морамо да имамо слабији распоред тих пореза, да оптерећујемо оне којима је теже, али којима је теже и да избегну плаћање'' објашњава председница Центра за економске студије Кори Удовички.

Најбоље би било да се уведу такозвани паметни порези - да највише плаћају они који највише зарађују и поседују, али то би већ био озбиљан корак за који је потребно бар годину две озбиљних припрема да све не би по обичају остало - на папиру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво