Читај ми!

План за одбрану динара

Ако притисак на динар потраје, НБС ће подићи каматну стопу и стопе обавезних резерви, што ће погодити српску привреду, каже вицегувернер Бојан Марковић. Нова влада треба да спроведе мере фискалне консолидације, поручују из централне банке.

Тренутни притисци на слабљење динара према евру показаће се привременим уколико нова влада брзо буде применила ваљане мере фискалне консолидације, изјавио је вицегувернер Народне банке Србије Бојан Марковић.

Ако мере фискалне консолидације не буду брзо спроведене, Народна банка Србије ће, због очувања ценовне и финансијске стабилности, бити принуђена да реагује знатним повећањем референтне каматне стопе и стопе обавезних резерви, што ће погодити српску привреду, истакао је Марковић другог дана Првог самита финансијских директора у Аранђеловцу.

Такав начин очувања стабилности има свој трошак и биће проблем за привреду, прецизирао је вицегувернер.

Марковић је напоменуо да је централни сценарио НБС да је реално брзо очекивати доношење валидног програма фискалне консолидације и да, у супротном, централна банка не би тако интензивно интервенисала на девизном тржишту.

Подсетивши да су интервенције од почетка године достигле око 1,2 милијарде евра, Марковић је истакао да тако интензивне интервенције имају смисла само ако се очекује да су шокови на курс динара привременог карактера.

Да не очекујемо да су шокови привремени, не бисмо овако интензивно интервенисали већ бисмо одмах подигли референтну каматну стопу, рекао је вицегувернер напомињући да се њено подизање ни сада не може искључити због величине шока, али да ће оно бити много мање због очекивања да је шок привремен.

Марковић је подсетио да је пре неколико дана Фискални савет изашао са програмом фискалне консолидације, који се, према његовом мишљењу, чини врло валидним.

Како је објаснио вицегувернер, девизно тржиште реагује, не само у тренутку доношења мера, већ и онда када њихово доношење постаје извесно, тако да је, имајући у виду да је велики део кретања на девизном тржишту вођен и психолошким разлозима, довољно видети јасну намеру будуће владе да ће мере бити спроведене, па да то утиче на стабилизацију на девизном тржишту. Бојан Марковић је напоменуо да би то могло да се деси већ у јуну или јулу.

Према његовим речима, ценовна и финансијска стабилност могу се постићи мањом рестриктивношћу монетарне политике, што су фискална консолидација и структурне реформе интензивнији и ефективнији.

Марковић је навео да је свеобухватна фискална консолидација предуслов за успешну динаризацију финансијског система Србије и трајно нижих каматних стопа за привреду.

Ако бисмо имали ваљану фискалну консолидацију, то би отворило простор трајно нижим каматним стопама и трајном смањењу нежељених појава и водило би успешној динаризацији, рекао је вицегувернер.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво