Читај ми!

Самит финансијских директора

Препоруке Фискалног савета незаобилазна су тема и домаћих и међународних стручњака, на Првом самиту финансијских директора у Аранђеловцу. Један од најважнијих елемената у пословању добра ликвидност компаније, оценили су учесници самита.

Добра ликвидност компаније је један од најважнијих елемената у пословању, а у њеном планирању финансијски директори треба да имају одговарајућу сарадњу са свим другим секторима у компанији, оценили су данас учесници Првог самита финансијских директора у Србији.

Финансијски директор компаније "Волво Србија" Драгана Крстић истакла је да одговарајући ниво ликвидности обезбеђује предност у преговорима са добављачима, попусте за плаћање на време, добар кредитни рејтинг код банака, а самим тим смањују се и трошкови задуживања.

Директорка Крстић је навела да су "Волво Србија" готовински токови једна од незаобилазних тема на сваком састанку руководства компаније, раде се редовне анализе да ли има назнака проблематичних ситуација, спроводе превентивне и корективне мере, а сви запослени знају како њихове активности утичу на токове готовине.

Директор финансија и контроле у компанији "Карлсберг Србија" Предраг Кудра указао је на значај прецизног планирања и пројектовања залиха у управљању готовинским токовима, као и на важност утврђивања навика купаца у плаћању.

Кудра је нагласио како финансијски директор не може сам да ради на побољшању ликвидности већ мора да буде ангажована читава структура компаније.

Представник консултантске куће А.Т. Кирни Томислав Чорак сложио се да финансијски директор мора да детаљно буде упознат са свим што се дешава у деловима компаније како би могао да адекватно управља готовинским токовима.

У том смислу, потребно је пратити шта се дешава на лагеру, шта је са продајом, контролисати трошкове који се односе на радну снагу, затим опште набавке, администрацију, рекао је Чорак додајући да је текућа економска криза значајно увећала потребу да буду смањени финансијски трошкови компанија.

У раду Самита учествовали су банкари који су дали препоруке финансијским директорима предузећа како да сарађују са банкама и на шта да обрате пажњу у преговарању.

Регионални менаџер Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) Пер Кјелерхауг саветовао је да компаније диверзификују своје финансијске ресурсе у више банака, односно да сарађују са три или четири, а да међу њима свакако буде и нека интернационална финансијска институција.

Никада не знате шта се може догодити у Србији, у Европи, у свету, рекао је Кјелерхауг и навео да је потребно применити приступ сличан улагању у акције различитих предузећа.

Заменик директора сектора за мала и средња предузећа у "Ерсте Банци" Ален Стојчић истакао је да криза дугова погоршава ситуацију у реалном сектору, те да би фирме поред класичног банкарског прозвода требале да размисле о софистициранијим банкарским производима, али и дугорочнијем финансирању.

Фирме су упале у проблеме јер су своје дугорочне потребе финансирао краткорочним зајмовима, навео је Стојчић.

Члан Извршног одбора "Хипо Алпе Адриа банке" Раде Војновић дао је савет клијентима да побољшају процес планирања и навео да је потребно едуковати их о банкарским понудама, нагласавајући да оно сто је најефтиније не мора да значи да је и најбоље решење.

Овим панелом завршен је први дан Самита финансијских директора, а међу сутрашњим учесницима најављени су између осталих вицегувернер Бојан Марковић и Шеф мисије Међународном монетарног фонда у Србији Богдан Лисоволик који ће говорити о тренутној економској ситуацији у овој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво