Читај ми!

Банкарска унија лек за кризу?

Решење за излазак из дужничке кризе у стварању банкарске уније и увођење еврообвезнице, тврде из Европске комисије.

Европска комисија предлаже стварање банкарске уније, увођење еврообвезница и друге мере за излазак из дужничке кризе и враћање поверења у евро.

У објављеној анализи, комисија наводи да се економска ситуација у еврозони погоршала и позива земље чланице на даљу економску интеграцију. Позив долази у тренутку када стање банака у Шпанији изазива нове потресе на финансијском тржишту.

На европским берзама поново су пале вредности акција, а у исто време трошкови позајмљивања за Шпанију и Италију увелико прелазе шест одсто, што је у оштром контрасту са Немачком чије су камате пале на свега 1,3 одсто.

Европска комисија објавила је извештај о економском стању за сваку од земаља чланица и смернице за раст и излазак из дужничке кризе. Даља економска и финансијска интеграција су једини начин за враћање поверења у евро, каже председник комисије.

"Могуће мере у том правцу укључују банкарску унију са интергрисаним финансијским надзором и јединиственом схемом за гаранцију депозита. Идеја евробвезница је такође у оптицају", рекао је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Главна брига ових дана је Шпанија, чији је банкарски сектор на све климавијим ногама, а Европска комисија најављује попуст у буџетским правилима.

"Спремни смо да размотримо померање постојећег рока за смањење дефицита са 2013. на 2014. годину, под условом да Шпанија представи убедљив финансијски план за следеће две године", истакао је комесар за економску и монетарну политику Оли Рен.

Нема чаробног штапића за брзо решавање кризе, кажу у Европској комисији и указују да би већ на следећем самиту у јуну европски лидери морали да предузму даље кораке ка дубљој интеграцији.

Текућа криза уздрмала је веру европских грађана да је чланство у ЕУ добра ствар за њихову економију, показују истраживања, док већина Европљана, пак, подржава опстанак заједничке валуте.

Иако многи верују да је евро ослабио националне економије, Европљани већински не желе повратак на националне валуте сматрајући то скоком у непознато.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво