Читај ми!

Нова поскупљења хране

Због раста евра, трговци и произвођачи најављују нова поскупљења хране и кућне хемије до краја јуна. Економисти процењују да је готово немогуће да годишња инфлација остане на пет и по одсто.

Грађане Србије до краја јуна, очекују нова поскупљења. Цене веће од један до 20 одсто добиће неки прехрамбени производи, козметика и кућна хемија, сазнаје РТС међу трговцима и произвођачима. Као основни разлог за нове ценовнике наводе, пре свега, раст евра.

У другој половини године очекује се додатно повећање цена, а економисти процењују да је готово немогуће да годишња инфлација остане на пет и по одсто. Просечна априлска зарада у Србији износи 42.215 динара.

На листи производа који чекају више цене су и тестенине, пиво, кафа, сокови, слаткиши, конзервирана и морска риба, сухомеснати производи, средства за личну хигијену и кућна хемија неких произвођача. У просеку, поскупљења ће бити од 5 до 10 одсто.

Због ниске куповне моћи произвођачи покушавају да одложе поскупљења.

Сања Рајковић Јовановић из "Беохемије" каже да раст евра негативно утиче на њихово пословање и да ће, уколико курс евра настави да расте овим темпом, та компанија бити принуђена да коригује цене.

"Имајући у виду да наша компанија око 50 одсто сировина за своје производе увози из иностранства, а да су нам цене одређене у динарима, раст евра негативно утиче на наше пословање", наводи Сања Рајковић Јовановић.

Трговци кажу да се купује углавном оно без чега се не може, и роба на снижењу.

Споменко Ђордан из "Универекспорта" каже да је приметан пад стандарда код потрошача, што може да се примети кроз промену навика и куповине артикала који су на акцијама.

"Недостатак новца може да се примети и код већих куповина где потрошачи све више користе могућност одложеног плаћања путем чекова и картица", истиче Ђордан.

У односу на прошли април, овогодишњи је у просеку донео цене веће за 2,7 одсто.

Од априла до априла највише су поскупели производи и услуге за одржавање стана, готово 16 одсто. Следе поскупљења горива и мазива за путничке аутомобиле, више од 15 процената, гас 11, а млеко, сир и јаја око 8 одсто.

Процењује се да ће у првих шест месеци инфлација већ достићи 4 и по процента, па је тешко очекивати да ће, до краја године, бити на нивоу горње пројектоване границе од 5,5 одсто.

"Од јуна нас очекује сезонско повећање цена на зеленим пијацама, потенцијални раст трговачких маржи. Имаћемо с јесени и раст цена комуналних услуга и цена струје, дакле регулисаних цена, и на крају крајева имамо и ефекат раста увозних цена по основу повећане вредности евра", каже економиста Горан Николић.

Нова Влада мораће да одлучи да ли ће продужити важност уредби о ограничавању маржи на неке основне животне намирнице и ограничавању цене хлеба од брашна типа 500. Прва престаје да важи за месец дана, а друга 30. септембра.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво