Читај ми!

Киша смањила род воћа

Велика количина падавина смањиле род воћа, посебно јагода, чије су цене ниже и у откупу и на пијаци. Због велике влаге пуцају зреле трешње, што одбија купце, па је зарада мања.

Свакодневне кише не погодују сазревању раног воћа, ометају бераче и неповољно утичу на квалитет плода. Купци из Русије одустају од куповине трешње због лошијег квалитета плода. Прошле године, вредност извоза раног воћа премашила је десет милиона долара.

Расквашено земљиште и кише прекидају бербу јагоде. Како кажу воћари, због велике влаге брже се кваре плодови. Зато је и откупна цена са 200 пала на 100 динара по килограму.

Милорад Маринковић из Удовица код Смедерева, каже да је тренутна ситуација веома лоша за јагоду и долази до великог труљења, а самим тим и цена се обара на доле.

У мају је до сада у просеку пало око 120 литара воде по квадратном метру што је педесет одсто више од уобичајених количина.

Због вишегодишње добре цене, повећава се интересовање воћара за садњу трешње. Број стабала премашио је два милиона. Само пре три године, било их је око милион и по. Ипак, ове године, зарада би могла да буде мања, јер због велике влаге пуцају зреле трешње, што одбија купце.

"Док смо ишли за Русију било је добро, сада је нешто стало и цена је пала. Прекјуче је била 300, а сада не можемо да је продамо ни за 200 динара", каже Веља Милосављевић из Друговца код Смедерева.

Цене на пијацама прате оне у откупу.

Милан Бећаревић из Гроцке каже да је била је скупља док су биле кише, а нису узимали на велико.

"Сада је пала цена, поново су почели да је купују вероватно за Русију", каже Бећаревић.

Претпрошле године је на инострано тржиште продато 2.800 тона трешања у вредности 4,8 милиона долара, прошле је удвостручена количина и од извоза зарађено 6,8 милиона зелених новчаница.

Евица Михаљевић из „Српски плодова" каже да је у у 2011. години извезено је 4.400 тона трешања и да ће највероватније ова година забележити нешто мању количину, али то не значи да ће бити мања вредност.

У Србији се годишње произведе милион и две стотине хиљада тона воћа. Вредност прошлогодишњег извоза достигла је 450 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво