Читај ми!

Аранжман са ММФ-ом, "за" и "против"

Србији потребно да настави преговоре са ММф-ом, сагласни стручњаци и већина политичара. Тиме би се обезбедила милијарда евра коју би Србија могла да користи у случају продубљивања кризе.

Заједничко Томиславу Николићу и Борису Тадићу, осим осмеха пред објективима, јесу и изјаве да је Србији потребан ММФ. И то што пре. Тиме би се обезбедила милијарда евра коју би Србија могла да користи у случају продубљивања кризе.

С обзиром на прогнозе о спором опоравку еврозоне и све већем минусу у државој каси, тај новац би Србији и те како добро дошао.Такав став дели већина парламентарних странака.

"Наш став је да обавезно треба разговарати са ММФ-ом како би се пребродила криза", рекла је чланица Председништва Српске напредне странке Зорана Михајловић.

Међу већином политичара, међутим, није Ивица Дачић, који је на првом главном одбору СПС-а после избора поновио оно што је о ММФ-у говорио у кампањи.

"Могу да дођу да дају савете, али не дозвољавам да они промовишу теорију која је довела до кризе, а што је на штету нашег народа", рекао је Дачић.

Економисти, ипак, сматрају да је став социјалиста о ММФ-у део изборне кампање.

"После избора се све мења, па ће се и реторика променити и код људи ће се полако отопити тај став и мислим да ће људи у СПС-у схватити", сматра уредница магазина Бизнис Радојка Николић.

Осим милијарде евра у девизним резервама, директне користи од присуства ММФ-а били би јачање поверења инвеститора у Србију, стабилизација курса евра и дисциплина у буџету.

"Једноставно, пара више нема, нити од кога да се позајми нити како да се финансира дефицит који сада имамо. Министарство финансија требало би да буде контролор укупних издатака", објашњава уредник портала Мakroekonomija.org Мирослав Здравковић.

Контролор, односно ММФ је стопирао аранжман јер је мањак у српској каси био већи од договореног. Тада је тражио и гиљотину прописа, реформу пензијског система и смањење запослених у јавном сектору.

Следећи корак је на Србији јер је РТС-у у ММФ-у речено да ће у Београд доћи након званичног позива нове Владе да наставе преговоре са којима се стало пре три месеца. А ти преговори неће бити нимало лаки, јер ће се поставити веома тешки услови.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво