Читај ми!

Нема новца за путеве

За одржавање путне мреже од 10.000 километра регионалних и магистралних саобрћајница Јавном предузећу "Путеви Србије" недостаје 10 милијарди динара.

Јавном предузећу "Путеви Србије" недостаје 10 милијарди динара, како би мрежа од 10.000 километра регионалних и магистралних путева могла да функционише без проблема.

Буџетском расподелом је том предузећу, ове године, ускраћено, по основу акцизе за гориво, чак 18 милијарди динара. Целокупна субвенција није довољна ни за половину посла, кажу у "Путевима Србије".

Према новом Закону о путној мрежи, Путеви Србије задужени су за одржавање 10.000 уместо досадашних 15.000 километара путева, пошто је 5.000 километара путева другог приоритета пребачено у надлежност локалних самоуправа.

"Одржаваћемо путеве тако да буду безбедни, али смо у великом проблему. Надам се да ћемо са новом владом наћи заједнички језик када је реч о враћању акциза", каже Зоран Дробњак из "Путева Србије".

Стручњаци подсећају да то јавно предузеће брине о највећем капиталу који држава има - мрежи путева вредној четири милијарде евра, због чега је важно да се уведе ред у тој области.

"Годишње за одржавање путева у Србији требало би обезбедити око 240 милиона евра. Пошто тих пара у буџету нема, поставља се питање како доћи до новца и где га наћи, а уједно треба контролисати оно што раде локлане самоуправе", наводи Александар Цветковић са београдског Грађевинскиог факултета.

У надлежном министарству су, ипак, оптимисти. Кажу да све зависи од програма нове Владе, јер новац увек стиже са пројектима.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић каже да, до пре четири године, новца није било ни за најосновније, али да се је радом на пројектима, какав је Коридор 10, веома брзо дошло до јефтиних кредита европских банака у износу од милијарду и 600 милона евра.

Остаје да се види да ли ће локалне самоуправе, 40 милијарди из буџета које су им додељене ове године, потрошити на одржавање путева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво