Читај ми!

Поскупљује лож-уље

Приватни нафташи кажу да ће од викенда поскупети лож-уље, након што је Влада увела акцизе на тај нафтни дериват. Акцизама се спречава злоупотреба продаје лож-уља као дизела, образлажу у Влади.

Влада Србије увела је акцизу од 57 динара на лож-уље. Приватни нафташи кажу да ће то гориво поскупети већ од викенда, тако да ће литар коштати око 150 динара.

Влада је увела акцизу на лож-уље европског квалитета како би спречила злоупотребе тог деривата на тржишту, односно да би се онемогућила продаја лож уља уместо евродизела. Цене лож-уља ће после увођења акцизе бити отприлике на нивоу цене евродизела.

Лож-уље је истог квалитета као и евродизел само се разликује по боји, с тим што на лож-уље, које је намењено за потребе становништва и привреде, а не за потребе транспорта, раније није постојала акциза као на евродизел.

Пошто је, како су неколико пута истицали представници нафтних компанија у Србији, евидентиран много већи увоз лож-уља у Србију од реалних потреба становништва и привреде, сумња се да се на појединим пумпама лож-уље продаје возачима аутомобила као да је евродизел.

У Влади понављају да је циљ увођења акцизе на лож уље спречавање свих могућих злоупотреба на тржишту и да ће грађани и привреда имати право да остваре повраћај по основу акцизе на ту врсту деривата.

Међутим, прометници се жале да су овом одлуком претрпели велику штету, јер их Влада није обавестила о томе бар недељу дана раније. Нафташи негодују јер ће морати да плаћају акцизу на лож-уље које су већ продали и то по нижим ценама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво