Читај ми!

Препоруке економиста будућем премијеру

Будући премијер би требало да спроведе економски програм који ће омогућити раст производње и извоза, смањење незапослености и реформу јавног сектора, и да брже мења нефикасне и споре министре, наводи се у препоруци Института економских наука и Београдске банкарске академије.

Економисти Института економских наука и Београдске банкарске академије су препоручили будућем премијеру да одговорно приступи реализацији економског програма који ће омогућити раст производње и извоза, смањење незапослености и реформу јавног сектора.

Једна од 'кључних' препорука је и да премијер много брже мења нефикасне и споре министре.

"Не улазећи у то ко ће да формира парламентарну већину, какав ће да буде састав владе и ко ће да буде премијер сматрамо се одговорним да будућем премијеру дамо неке економске препоруке", рекао је директор Института економских наука Дејан Ерић представљајући јавности отворено писмо будућем премијеру од 11 економских препорука.

Прва и основна препорука је да нема економског развоја ако Србија не настави европске интеграције, те је потребно учинити максимални напор да се у што краћем року добије датум за почетак преговора, рекао је Ерић на презентацији билтена "Макроекономске анализе и прогнозе".

Друга препорука је да се на страну оставе афере и скандали, а да се будућа извршна власт окрене обичном човеку и побољшању квалитета његовог живота.

"Чињеница је да се у Србији данас тешко живи и чињеница је да постоје два економска непријатеља - незапосленост и сиромаштво. Њима треба објавити рат", рекао је Ерић наводећи да је још једна важна препорука стварање услова за повећање производње.

"Не постоји 'финансијска алхемија'. Не можете од ничега створити нешто" рекао је Ерић и нагласио да су извори будућег развоја мала и средња предузећа. Према његовим речима, савет премијеру је и да што је могуће пре стабилизује јавне финансије, да контролише расходе и да више пажње посвети приходној страни буџета.

"Можда је непопуларно повећати порез на додату вредност (ПДВ) и акцизе, али се поставља питање шта су алтернативе?, упитао је Ерић, додајући да је предлог будућем премијеру и да се не устручава да смени министре и државне службенике ако не раде свој посао.

"Министарско место није привилегија, него обавеза. Министри треба да схвате да не владају, већ да треба да служе и да се њима суди на основу њихових резултата. Премијеру саветујемо да много брже мења оне који су неефикасни, спори, неодлучни", рекао је Ерић.

"Премијер мора да буде неко ко је лидер. Мора да унесе много више енергије, полета, оптимизма. Не можете бити победник, ако немате ментални став, филозофију победника. А Србији требају економске промене и успех. За то је потребна промена менталног става", поручио је Ерић.

Предлог је и да се заустави раст спољнег и јавног дуга и да се под хитно реструктурирају јавна предузећа, навео је Ерић и додао да су стручне услуге економских стручњака будућем премијеру на располагању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво