Читај ми!

Очекивања привредника од нове владе

Пореска реформа, бржа наплата, спречавање нелојалне конкуренције, више подстицаја привреди, очекивања су привредника од нове владе.

Ако је судити по ставовима привредника, нову Владу чека доста посла. На више од 12 округлих столова, са више од њих стотину разговарала је Немачка организација за међународну сарадњу, како би сазнали шта треба да се поправи.

За почетак то су пореска реформа, боља наплата потраживања, више подстицаја привреди и спречавање нелојалне конкуренције.

"Некада фали мало више координације између министарстава. Мислим да није добро за земљу као што је Србија да има преко 30 инспекцијијских служби које раде у 12 министарстава", рекао је Фрањо Бобинац из Горења.

Код толико служби, чини се мало вероватним да нешто незаконито може да промакне. А, ипак, промиче.

Неке процене синдиката и послодаваца говоре да више од пола милиона људи ради на црно, а учешће сиве економије прелази 40 одсто друштвеног производа. Ево новог задатка за нову Владу.

"Ви имате на локалу инспекцију која контролише и гледа да легално постојећа привреда добро послује и добро ради и поштује законе. Међутим, ви немате инспекцију која јури сиву економију, тзв. фирме које илегално послују", рекао Александар Грунауер из Немачке организација за међународну сарадњу.

Проблемима, а ни задацима за нови кабинет, чини се, нема краја.

"Требало би да се парафискални намети некако организују иако доносе велика средстава буџету, прошле године око 730 милиона евра, да видимо како да људи кад траже грађевинску дозволу да знају колико ће тачно чекати ту дозволу", рекла је Маја Пишчевић из Српске асоцијације менаџера.

По издавању грађевинских дозвола Србија је на 175. месту од 183 земље. Са те позиције тешко је привући нове инвеститоре. Један од предлога је формирање Инвестиционог фонда - који ће бити главни агент привлачења улагача.

"Тај фонд од милијарду евра доводи стратешке инвеститоре, јер оно што је важно за Србију није само да се инвестира новац, него да са новцем дође знања и отварања ка тржиштима која сада не постоји, другим речма да постоје извозна тржишта где би се ти производи који се производе у Србији продавали", рекао је Милутин Николић из консултантске куће Цитадел.

Пошто нови министри попуне места у Немањиној 11, требало би за сто да седну и са онима који воде послове у земљи.

Привредници очекују промену пореског система - да се ефикасније убира порез на имовину, смање оптерећења на зараде и прекине са толерисањем неплаћања доприноса на плате привилегованим предузећима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво