Читај ми!

Велика кашњења у отплати кредита

Све више лоших, односно тешко наплативих кредита. Банке због кашњења у отплати кредита углавном одобравају нове кредите само од новца наплаћеног од старих позајмица.

Привреда, предузетници и грађани у Србији дуговали су банкама у априлу 2.029 милијарди динара, што је један одсто више него у марту. Међутим, док кредити фактички стагнирају, расте проценат лоших, односно тешко наплативих кредита којих је, тврде у Удружењу банака, тренутно највише у Европи. Удео ненаплативих кредита код привреде креће се око 24 одсто.

Банке месецима одобравају нове кредите само од новца наплаћеног од старих позајмица. Разлог je јасан, a то је кашњење у отплати становништва, а посебно предузећа константно расте и полако гомила дугове целом банкарском систему.

У удружењу банака сматрају да за лоше стање нису криве високе камате, већ тешка привредна ситуација.

"Има оних који су добијали кредите уз каматну стопу од један до четири одсто, а та просечна каматна стопа код Фонда за развој је два одсто уз грејс период од годину дана. Дакле, и уз такве екстремно повољне услове привреда не може да испуњава своје обавезе и да враћа кредите", каже секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић.

Услед продуженог дејства кризе, банке су још пре годину дана рангирале сваког клијента понаособ. Тако је најпроблематичнијим клијентима репрограмиран дуг и остављен почек у отплати до годину дана.

Дејан Тешић из Аик банке каже да има нешто наплате које се раде кроз извршни поступак и активирања хипотеке за клијенте који су остајали без посла, али да то није велики проценат.

Проценат активирања хипотеке на некретнине је мањи од један и за сада је становништву одузето око 400 станова или кућа.

Економисти ипак не верују да ће то бити масовна појава. С обзиром на кризу, станови се тешко продају, па је за банке то последње решење.

"Курс је много више депресирао него што су расле плате, али фактички у том контесксту разумевања банака ће бити за оне клијенте који су до сада то уредно сервисирали и банке ће то толерисати и уводити грејс период у отплати да би се то уредно вратило", каже економиста Ђорђе Ђукић.

До сада није било потребно да држава санира банкрски систем, али је очигледно да само најликвидније банке имају могућности да толеришу кашњење клијентата у отплати рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се