Читај ми!

Киша у прави час

У право време киша натапа парцеле засејане пшеницом, кукурузом и другим усевима. Довољно влаге у земљишту омогућиће бржи развој и младих биљака и корова. Да принос не би био смањен, потребно је коров сузбити правовремено.

Прошле јесени пшеницом је посејано око 560 хиљада хектара. Стручњаци истичу да ће приноси у жетви бити различити јер је добар део ораница посејан после оптималног рока, у новембру. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највише кише пало је на северу Војводине и у централној Србији, више од двадесет пет литара по квадратном метру.

Доктор Раде Протић са београдског Института за примену науке у пољопривреди каже да се пшеница налази у фази класања.

"За неколико дана почеће фаза оплодње, касније настаје период наливања зрна. То је јако важно и ове падавине су повољне за наведене процесе код биљака", каже Протић.

За пшеницу у фази класања потребно је око 20 литара воде по квадратном метру. Сетва кукуруза трајала је скоро месец дана. Младе биљке за сада добро напредују.

Миодраг Толимир са Институт за кукуруз у Земун Пољу истиће да ће кише иницирати и пораст коровских биљака.

"Пољопривредници морају да воде рачуна о врсти корова који су се појавили на парцелама и на основу развоја кукуруза треба да одаберу препарат и да га примене на одговарајући начин", каже Толимир.

У фази интензивног пораста кукуруза наредних тридесетак дана потребно је, у зависности од дужине вегетације хибрида, 80 до 100 литара воде по метру квадратном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се